U Crvenom križu Našice prošla godina izrazito aktivna – Ispunjena volonterstvom i humanosti

Jučer je održana sjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Našice, na kojoj je podnesen izvještaj o aktivnostima GDCK Našice za 2022. godinu. Gradsko društvo Crvenog križa Našice u prošloj je godini bilo izuzetno aktivno. Tako su proveli 57 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojima su prikupili 2773 doze ove dragocjene tekućine. Na svečanoj dodjeli Zahvalnica za dobrovoljne darivatelje kriv koja je održana pod pokroviteljstvom Grada Našica, 25. listopada u Gradskoj vijećnici dodijeljeno je 207 zahvalnica, a po prvi puta su dodijeljene i Obiteljske Zahvalnice.

Povelja humanosti Osječko – baranjske županije primilo je troje darivatelja ovog Društva: David Gull iz Našica, Ivan Cinkuš iz Beljevine i Dražen Tomašić iz Koške. Prošle godine je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio i odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski, a za 2020 godinu ju je primilo 5 darivatelja GDCK-a Našice: Blanka Perasić iz Našica, Miroslav Čeme iz Zoljana, Željko Marinović iz Londžice, Vlado Tominac iz Valenovca i Zvonko Vrabac iz Našica

Veliki je naglasak stavljena promociju prve pomoć, gdje je Crveni križ sudjelovao s edukacijom građana, mladih te edukacijama u vrtićima za odgajatelje. Iz GDCK Našice ističu kako je prošle godine u zgradi našičke Gradske uprave postavljen AVD uređaj, treći u gradu.

Početkom godine započeo je ratu u Ukrajini, gdje se u pomoći stanovništvu aktiviralo i našičko društvo Crvenog križa. Prve raseljene osobe iz Ukrajine na ovom području primili su 25. ožujka, a do danas je ukupno došlo 14 osoba. Njih našički Crveni križ redovito obilazi, održava kontakt, a osim prikupljanja humanitarne pomoći, veliku pomoć ovdje je odigrala i Služba traženja Crvenog križa Našice.

Osim pomoći za Ukrajinu, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Našice redovito se pomaže osobama u potrebi, a već treću godinu za redom u suradnji s djelatnicima Hitnog bolničkog prijema i ove godine je organizirano prigodno darivanje djece smještene u udomiteljske obitelji.

Mladi GDCK-a Našice su u prošloj godini sudjelovali na 108 aktivnosti

Volonteri su, kao i do sada u svim aktivnostima bili najveća snaga ovog Društva i bez njih ništa ne bi bilo moguće te su u prošloj godini sudjelovali u svim aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa Našice. Tako su u prošlogodišnjim aktivnostima sudjelovala 92 volontera koji su skupili 4094 volonterska sata. Također, GDCK Našice ima izuzetno aktivno mjesno društvo u Đurđenovcu – oni su u prošloj godina s 23 volontera skupili 1199 sati volonterskog rada.

Mladi su u prošloj godini sudjelovali na 108 aktivnosti, od koje bi istaknuli sudjelovanje u programu i provođenju programa 19. Ljetne škole mladih DCKOBŽ, volontiranje u GDCK Rovinj, organiziranje Smotre Prve pomoći, provedba projekta Europskih snaga solidarnosti „Od malena volontiram”.

Već tradicionalno GDCK Našice organizira i ljetovanje u Rogoznici

Kroz cijelu godinu u prostorijama Crvenog križa Našice svake srijede je organizirano besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi za sve građane, koje se provodi s patronažnim sestrama Doma zdravlja Našice, a prošle godine akcije je posjetilo preko 280 ljudi. Posudionicu ortopedskih pomagala su početkom godine obogatili s novim pomagalima, ukupno je posuđeno 57 pomagala za one koji su u potrebi. Posudba isušivača je isto tijekom cijele godine aktivna, a potrebe su dosta veće nego što ih ovo Društvo može ispuniti tako da imaju i listu čekanja.

Izuzetno im je bitna i edukacija, tako da su prošle godine za svo zainteresirano građanstvo organizirali edukaciju: uključivanje djece s poteškoćama u društvo, utjecaj COVID-a na mentalno zdravlje djece i osnovna edukacija volontera.

Već tradicionalno GDCK Našice organizira i ljetovanje u Rogoznici, odmaralištu GDCK Županja, a prošle godine je u njemu sudjelovala 51 osoba.

Prošla godina je bila aktivna i u provedbi projekata, uspješno su provedeni projekti Zaželi ostvari Faza II, Od malena VOLONTIRAM, započet je projekt POMOZI, a i dalje je aktivan projekt koji provode s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Našice – Knjiga za sve.

Pročitajte još