Tradicionalni koncert „Uskrsni zeko” oduševio brojnu publiku u Markovcu Našičkom

Slovačka kulturno – umjetnička udruga „Franjo Strapač” i Matica slovačka Markovac organizirali su jučer tradicionalni koncert „Uskrsni zeko” koji se održava na Uskrsni ponedjeljak. Dobrodošlicu okupljenima uputile su predsjednica Matice slovačke Branka Baksa i predsjednica Slovačkog kulturno – umjetničkog društva „Franjo Strapač” Vesna Budoš kao i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba te Karlo Kanis, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Markovac Našički.

U prigodnom programu posvećenom uskrsnim običajima, tradicijskim pjesmama i plesovima, predstavili su se folklorni dio i pjevački dio SKUU „Franjo Strapač“ te učenici područne škole Markovac Našički OŠ kralja Tomislava Našice.

SKUU „Franjo Strapač” sudjeluje na svim bitnim događanjima u Našicama

Predsjednica Branka Baksa u svom je obraćanju naglasila kako je ova godina značajna za kulturni život Markovca. Naime, SKUU „Franjo Strapač” slavi 50., a Matica slovačka Markovac 30. rođendan.

„Već godinama na Uskrsni ponedjeljak naše folklorno društvo priprema program s najmlađim skupinama kako bi njihovi roditelji mogli vidjeti koje su koreografije uvježbali tijekom zimskih mjeseci. Ove smo godine pripremili program pod nazivom „Uskrsni zeko” u kojem su nam se pridružili i učenici OŠ kralja Tomislava Našice Područne škole Markovac Našički. Tako su školarci imali prigodni program s uskršnjim čestitkama dok su plesačke skupine pripremile svaka po dva plesa, a pjevačka sekcija izvela je jednu staru, prekrasnu slovačku pjesmu vezanu za, naravno, Uskrs. Vjerujem kako je publika bila zadovoljna i da je uživala u večerašnjem koncertu. Treba svakako istaknuti kako ove godine slavimo 50. obljetnicu SKUU „Franjo Strapač” te 30 godina Matice Slovačke tako da već pripremamo smotru koja će se održati početkom lipnja.” – izjavila je Branka Baksa.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknu je važnost Slovačke kulturno – umjetničke udruge „Franjo Strapač” kao i Matica slovačka Markovac.

„Našli smo se i ove godine u Markovcu na Uskrsni ponedjeljak kako bismo uživali u koncertu „Uskrsni zeko” te bih se, prije svega, zahvalio organizatorima kao i sjajnim izvođačima na održavanju ove vrijedne tradicije. Također moram naglasiti kako SKUU „Franjo Strapač” sudjeluje na svim bitnim događanjima u Gradu, a oni svojim nastupima kako u Hrvatskoj tako i van granica naše države promiču turističku priču Našica i našičkog kraja.” – rekao je gradonačelnik Kašuba te im se posebno zahvalio na radu s najmlađima.

I na kraju treba napomenuti kako su pokrovitelji koncerta bili Savjet za nacionalne manjine RH i Savez Slovaka u RH, a suorganizatori Grad Našice te Vijeće Mjesnog odbora Markovac Našički. Galeriju fotografija možete vidjeti na ovoj poveznici.

Pročitajte još