Svečano obilježen 138. rođendan prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Dore Pejačević u Aleji Lipa odana je počast prvoj hrvatskoj skladateljici i iznimno talentiranoj umjetnici. Dora je ostavila neizbrisiv trag u glazbenom svijetu svojim kompozicijama koje se i dalje izvode na koncertima širom svijeta. Na njezin 138. rođendan okupili su se predstavnici Grada, Turističke zajednice Grada Našice, Zavičajnog muzeja Našice, Ogranka matice Hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama te drugi gosti.

Ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Darija Vlajnić sve prisutne srdačno je pozdravila te se zahvalila svima koji su danas došli, a istaknula je kako se slavi i obljetnica osnutka Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Našicama osnovane 1985. godine upravo na Dorin 100. rođendan.

„Kao i svake godine na današnji dan obilježavamo rođendan Dore Pejačević. Drago mi je da smo se mogli u lijepom broju okupiti oko Dorinog počivališta kako bismo nastavili s tradicijom. Rekla bih kako živimo životom ubrzanog tempa i ovo je jedan lijepi trenutak da se u nekoliko minuta prisjetimo Dorina života i njenih djela. Naime, mi u školi puno razgovaramo s djecom o Dori, promoviramo Doru izvodeći njezine skladbe, naravno, ne samo u našoj školi i ne samo u Našicama, nego u cijeloj Hrvatskoj. Također mi je posebno drago što se fokus kulturne javnosti u Hrvatskoj i u svijetu okreće ka Dorinom stvaralaštvu, odnosno poznati orkestri širom svijeta izvode njene skladbe.” – izjavila je ravnateljica Vlajnić zahvalivši se gradonačelniku, ravnateljima, profesorima, učenicima te svim ljubiteljima glazbe koji su danas došli obilježiti Dorin rođendan.

Kruna ovogodišnje komemoracije bit će znanstveni skup o Dori Pejačević

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak istaknula je važnost 10. rujna kao veliki datum za Našice jer je obljetnica rođenja Dore Pejačević jedne od najpoznatijih žena umjetnica u povijesti Hrvatske i Europe.

„Tradicionalno smo se okupili pokraj njezinog posljednjeg počivališta. Na žalost, obljetnica Dorinog rođenja pada u nedjelju stoga smo odlučili danas održati malu komemoraciju – napravili smo jedan kratki program, kao što je uobičajeno, uz nekoliko prigodnih govora. Kolega Miroslav Šarić je pročitao pjesmu književnika Branka Storova koja je napisana upravo za sahranu Dore Pejačević prije stotinu godina i pročitana je ovdje 5. svibnja 1923. godine.

Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim svima onima koji su tijekom ove godine sudjelovali u različitim programima memorijala Dore Pejačević. Memorijal se nastavlja koncertom Snježane Rucner i Martine Jambrišak u našičkom hotelu koji će se održati ove nedjelje, a kruna ovogodišnjih zbivanja bit će znanstveni skup o Dori Pejačević. On će se održati prvo u Zagrebu 5. listopada ove godine, a dva dana kasnije u Našicama. Skup se odvija u organizaciji Odsjeka za povijest hrvatske glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tu je i akademkinja Koraljka Kos koja budnim okom prati sve što se događa oko Dore i promocije njezinog stvaralaštva. Ona je još uvijek s nama i možemo biti zahvalni što prati sve ove sadržaje. Mi ćemo nastojati u okviru tog skupa ponovno prikazati i film „Dora – Bijeg u glazbu”. Napomenula bih kako je prošla projekcija bila vrlo posjećena i mnogi su naši sugrađani izrazili želju da se film ponovno prikaže u Našicama.” – zaključila je ravnateljica Lučevnjak.

Ova godina će biti jedna od ključnih u povijesti Našica

Gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalio je svima okupljenima na obilježavanju rođenja najistaknutije Našičanke, ali i osnivanje OGŠ Kontesa Dora. Tom prigodnom gradonačelnik je rekao kako Dorinim djelima promičemo Našice.

„Ovo je važno razdoblje u kojem obilježavamo 100 godina od smrti naše najpoznatije skladateljice Dore Pejačević, a 10. rujna slavimo njen rođendan. Naglasio bih kako će ova godina biti jedna od ključnih u povijesti Našica jer završavamo najveći ciklus investicija u Gradu, odnosno privodimo kraju obnovu dvoraca, Gregerove vile kao i trgova tako da od iduće godine možemo očekivati ozbiljne turističke ture kojima ćemo promovirati naš grad. Zaključio bih kako je Dora Pejačević prepoznata na svjetskoj razini i njena ostavština je nešto što moramo poštovati i njegovati.” – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Kašuba zahvalivši se svim gradskim institucijama koji su danas došli obilježiti Dorin rođendan. Na samom kraju prigodnu Dorinu skladbu izveo je profesor OGŠ Kontesa Dora Filip Nemet Gužvić, a galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Crtice iz života Dore Pejačević – rođenje Dore Pejačević
(Zavičajni muzej Našice)

O mjestu rođenja Dore Pejačević postojale su različite informacije. Ponegdje se navodilo Našice, a ponegdje Budimpešta. Istraživanja su pokazala da je Dora rođena 10. rujna 1885. godine u Budimpešti. Kao sva djeca plemićkih obitelji i ona je na krštenju dobila nekoliko imena: Marija Teodora Paulina Sofija. Ime Teodora dobila je prema ocu Teodoru grofu Pejačeviću, a znači „Božji dar”. U životu je članovi obitelji i prijatelji zovu nadimkom Dora, a tom se kraticom imena i ona sama najčešće potpisivala. Njen otac Teodor bio je najstariji sin i nasljednik našičkog veleposjednika Ladislava grofa Pejačevića, koji se 1881., u godini kada mu otac počinje obnašati dužnost hrvatskog bana, vjenčao s mađarskom plemkinjom Elizabetom (Lilom) barunicom Vay de Vaya. Dora je bila njihovo treće dijete u četiri godine braka, rođena nakon dvojice sinova. Godinu dana nakon Dorinog rođenja grof Teodor postao je veliki župan Županije virovitičke te kraljevskog i slobodnog grada Osijeka i na tom je položaju ostao sve do 1901. godine. U tom razdoblju on često putuje i boravi u Osijeku, gdje županija ima svoje sjedište u velebnoj Županijskoj palači, u kojoj se nalazio i stan za župana i njegovu obitelj. Dora sigurno povremeno boravi i u tom stanu, no pretpostavlja se da najveći dio djetinjstva i rane mladosti provodi u Našicama.

Pročitajte još