Svečano proslavljen ustroj 132. brigade Hrvatske vojske

Svečano proslavljen ustroj 132. brigade Hrvatske vojske

Obilježavanje 28. obljetnice ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica započelo je tradicionalnom izložbom ratnih fotografija 132. brigade u prostorijama HVIDRA Našice koja je bila otvorena cijelu subotu, od 9 do 20 sati.

Drugi dio programa započeo je taktovima Gradske glazbe Našice i mažoretkinja Dora ispred zgrade gradske uprave, a nakon njihovog programa uslijedilo je svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju „Uskrsla Hrvatska”. Ovaj svečani čin upotpunili su svojom pjesmom i članovi Mješovitog pjevačkog zbora HKD-a Lisinski Našice.

132. brigada utemeljena je 19. listopada 1991. godine s temeljnom ulogom i zadaćom pričuve operativne zone Osijek i kao snaga za osiguranje i djelovanje u dubini obrane operativne zone Osijek. Kroz 132. brigadu tijekom Domovinskog rata pa sve do njenog demobiliziranja 30. lipnja 2000.godine prošlo je gotovo 6000 pripadnika, nažalost 59 pripadnika izgubilo je svoje živote.

Vijence i svijeće su položili izaslanik predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH zamjenik župana Goran Ivanović, izaslanik ministra obrane brigadir Dragan Pondeljak, izaslanik ministra unutarnjih poslova zamjenik načelnika Policijske uprave OBŽ Dario Premec, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, predstavnici 132. brigade sa zapovjednikom generalom Milanom Kneževićem, zapovjednik našičke vojarne Robert Poljak, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, zamjenici gradonačelnika Hrvoje Šimić i Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba i potpredsjednik Stjepan Pintarić, udovice i djeca poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi uvaženi gosti.

Sve nazočne pozdravio je gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji je čestitao svim članovima 132. brigade njihov dan.

“Znamo da je herojima Domovinskog rata sloboda bila draža od života i oni koji su pali traju u nama koji živimo. Trebamo se danas prisjetiti 1991. godine, točnije 21. rujna kada je oslobođena našička vojarna nakon čega je uslijedila krvava jesen i osnivanje 132. brigade. Ne smijemo nikada zaboraviti 59 smrtno stradalih pripadnika kao i gotovo 6 000 vojnika koji su prošli kroz brigadu. Moramo, također, biti ponosni na veličanstvenu pobjedu hrvatskog vojnika i hrvatskoga naroda, jer snaga domoljublja i nepobjedivost hrvatskog vojnika bio je temelj za izgradnju samostalne i neovisne RH. Danas vodimo nešto drugačije bitke u kojima gradimo naš grad i uvjeren sam da će on, na ponos naših vitezova, uskoro zasjati onakav kakvog su ga priželjkivali. “- rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Više o povijesti 132. brigade rekao je zapovjednik brigade general Milan Knežević podsjetivši sve okupljene na moral i spremnost Našica i našičkoga kraja za obranu Domovine.

“Osobno nas je predsjednik Franjo Tuđman postavio da zajedno sa našom bratskom 5. brigadom, u kojoj je bilo puno naših predstavnika, budemo odgovorni za čišćenje samog istoka do Iloka. Taj podatak i to povjerenje koje smo imali vam govori dovoljno o svemu.” – rekao je zapovjednik.

Uz čestitke zamjenik župana Goran Ivanović poručio je okupljenima da danas živimo u nekim drugim vremenima kada sve ono što su naši branitelji ostvarili devedesetih godina mi moramo pretočiti u ono što se zove ljepša i bolja Hrvatska. Tim riječima započeo je drugi dio programa, dodjela odlikovanja Reda Hrvatskog trolista koje je u ime predsjednice RH uručio izaslanik i počasni građanin našeg grada Mladen Markač. General Markač pozdravio je u ime predsjednice sve okupljene te se u svom govoru prisjetio događanja iz devedesetih godina u Našicama, ali i cijeloj Hrvatskoj, te pohvalio sve one koji su zdušno krenuli u obranu naše države.

Redom Hrvatskog trolista za osobite zasluga u promicanju vrednota Domovinskog rata te aktivnom djelovanju u pružanju pomoći stradalnicima, hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji odlikovani su Snježana Marod i fra Franjo Tomašević koji se zahvalio na odlikovanju. Molitvu za poginule pripadnike brigade održao je fra Franjo Tomašević koji je sve okupljene pozvao na svetu misu, nakon koje je slijedio prigodni kulturno – glazbeni program i bogata gastro ponuda.

 

[fts_facebook type=album_photos id=175909019125252 posts=5 title=no title_align=left description=no words=45 popup=yes album_id=2395906930458772 image_width=200px image_height=200px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Pročitajte još