Svako se utapanje može spriječiti ako se ponašamo odgovorno i razumno!

Ove će se godine 25. srpnja diljem svijeta obilježiti drugi po redu Svjetski dan prevencije utapanja. Obilježit će ga i Hrvatski Crveni križ, organizacija koja ima najveću bazu osposobljenih spasioca u Republici Hrvatskoj.


Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba

„Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi smio jer se svako utapanje može spriječiti ako se ponašamo odgovorno i razumno. Ove je godine slogan da svatko od nas može učiniti barem jednu stvar kako bi spriječio utapanje i to je istina. Svi mi možemo i moramo paziti i na sebe i na druge.“ – ističe Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a upravo je utapanje drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, nakon prometnih nesreća. Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 ljudi svakih sat vremena.

„Utapanje je javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, ali malo o tome govorimo i upravo zato se i krenulo sa Svjetskim danom prevencije utapanja. Cilj je informirati i educirati ljude. Utapanje se možemo dogoditi svakome od nas.“ – napominje Radovanović.

Središnje događanje Hrvatskog Crvenog križa kojim će se obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja bit će održano u Zadru, u nedjelju, 24. srpnja, od 10 sati na plaži Kolovare. Bit će organizirane spasilačke radionice za djecu, radionice prve pomoći te pokazna vježba spašavanja utopljenika iz mora. Uz profesionalne spasioce, u vježbi će sudjelovati i juniori spasioci iz Zadra.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na sam Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske HCK će osvijetliti prepoznatljive objekte i građevine plavom bojom kako bi i na taj način poslali poruku o važnosti prevencije utapanja.

U plavoj boji svijetlit će sljedeći objekti (od okvirno 21 sat pa tijekom cijele noći):

  1. ZAGREB – fontane kod NSK i Meštrovićev paviljon (Dom HDLU)
  2. RIJEKA – dvije dizalice u Riječkoj luci na Molo Longu.
  3. VUKOVAR – vodotoranj
  4. OSIJEK – fontana
  5. ZADAR – crvka Sv. Donata
  6. PULA – kružni tok – dizalica u brodogradilištu Uljanik
  7. SPLIT – fontana na Splitskoj rivi
  8. ŠIBENIK – fontane
  9. VARAŽDIN – Hrvatsko narodno kazalište i vodotoranj

Foto: arhiva

Stric pivo

Pročitajte još