Suli u avanturi stigla u Našice

Suli u avanturi stigla u Našice

Suli u avanturi stigla u Našice

Dječji vrtić “Zvončić” Našice ugostio je zajedno sa Hrvatskom narodnom knjižnicom i čitaonicom Našice dječju spisateljicu Maju Šimlešu i njenu žirafu Suli. Drugi nastavak priče „Suli u avanturi – putovanje” opisuje putovanje razigrane žirafe koja je pozvana u Hrvatsku. Na putu iz Afrike susreće razne likove, a često i zaboravlja gdje je točno krenula. Prvu knjigu „Suli u avanturi – prijateljstvo” Maja je izdala 2017. godine dok je sam lik nastao puno ranije.

„Ideja je nastala prije punih 7 godina kada je moja djevojčica, koja sada ima 9 i pol, išla u jaslice i vozili smo se s jednog dijela grada na drugi. U putu koji je trajao 40 minuta ona nikad nije spavala pa sam ja izmišljala priče. I zapravo je Suli u to vrijeme bila igrokaz. Ja sam jednom rukom glumila tu žirafu i pričala priče okrenuta prema njoj na stražnjem sjedalu, a ona je uživala i smijala se.” – rekla je o nastanku priče autorica Maja Šimleša.

Suli kao što je i navedeno već ima dva nastavka, a planira se i treći. U njemu bi zaigrana žirafa trebala krenuti u školu.

„Ta Suli ima jako puno nastavaka, naravno u mojoj glavi, a kada sam objavila prvu slikovnicu onda je uspjeh bio toliko veliki da su me zvali sa svih strana, roditelji, odgajatelji, knjižničari. Pokrenuta dobrim komentarima napisala sam i drugi, a priču ćemo nastavit i dalje. U planu je i treći dio. U trećem nastavku Suli će krenuti u školu, no ne baš uobičajenu školu.” – dodala je Maja.

Osim teksta slikovnicu čine i ilustracije čiji je autor Sven Nemet, ilustrator s kojim Maja Šimleša radi od nastanka prve slikovnice.

„Ako on ne ilustrira ja ne pišem. Nas dvoje prije svake nove slikovnice razgovaramo kako ćemo pozicionirati likove.” – rekla je Maja te dodala da je glavna ideja slikovnice bila da nosi dublju poruku, a ne samo da bude šarena i vrckava. „Mislim da rima pogoduje tome, a bavila sam se temama koje jesu prisutne među svom djecom danas. U smislu da se svi oni susreću sa odrastanjem i problemima kao što su neprihvaćanje, ruganje ili teško nalaze prijatelje. Ova se slikovnica tako bavi dobrim riječima, lijepim djelima i pitanjem nasilnika, velikih likova koji ispod tvrde kore skrivaju plaho srce.” – rekla je Maja.

Njen san je da se slikovnice jednog dana i uprizore ili budu dio velikih ekrana. No ona je to na jedan način već napravila, jer s njom je u Našice došla upravo Suli. Opipljiva Suli poseban je projekt Margarete Vidman, likovne umjetnice i terapeutkinje u Malom domu – Dnevnom centaru za rehabilitaciju djece i mladeži u Zagrebu. Ona je napravila tu žirafu kao simbol djece s invaliditetom koji imaju problem s integracijom u društvu. „Jedna vrlo dirljiva priča. Ona je to radila s njima tijekom svojih terapija, a oni su zajedno svojim ručicama oblikovali njeno tijelo, dok je ona samo dovršila priču, vezanu za krajnje oblikovanje i vizualni dojam. Svaki put kada putujem s njom skupljam priče i poruke dječice i fotografije koje onda šaljemo u Mali dom.” – nadodala je Maja.

Pročitajte još