Sudionici ERASMUS+ projekta „Time to make peace with nature” srdačno primljeni u našičku Gradsku upravu

 

U Gradskoj vijećnici Grada Našica danas je održan prijem učitelja sudionika projekta mobilnosti Erasmus+ „Time to make peace with nature”. Njegov je cilj zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena, odnosno osvještavanje problematike zagađenja okoliša, razvijanje kulture zaštite okoliša, pozitivnih stavova i vrijednosti prema prirodi i okolišu globalno. Danijela Buljan, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i socijalnu skrb, u ime gradonačelnika izrazila je dobrodošlicu sudionicima ovog hvalevrijednog projekta.

Na prijemu su, uz goste iz Francuske, Turske, Finske i Portugala, sudjelovali i domaćini iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice na čelu s ravnateljem Željkom Filjkom te profesoricom Snježanom Krištofik Juranić, jednoj od koordinatorica projekta. Tijekom susreta istaknuta je važnost međunarodne suradnje i kulturne razmjene kao i suradnja s kolegama iz različitih zemalja koja je ključna za stvaranje inovativnih pristupa u obrazovanju.

Prva mobilnost trebala je biti održana u Turskoj

Nakon uvodnog dijela profesorica Krištofik Juranić je, zajedno s pročelnicom Buljan, sudionicima podijelila diplome i prigodne poklone te se s nekoliko riječi osvrnula na ciljeve projekta kao i na njegov nastavak.

„Naime, radi se o novom ERASMUS projektu „Time to make peace with nature” u kojem sudjeluje i Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice. Radi se o Erasmus plus projektu koji je financirala Francuska nacionalna agencija za mobilnost, a imamo pet zemalja partnera. Osim naše škole partneri su francuska škola koji je ujedno i nositelj projekta, zatim finska, turska te škola iz Portugala. Treba napomenuti kako je prva mobilnost trebala biti održana u Turskoj, ali zbog nedavne serije kataklizmičkih potresa koji su ih pogodili odlučili smo se za Našice.

Ovaj je projekt, kako mu i samo ime govori, jako ekološki orijentiran i svaka zemlja partner je imala određeni zadatak koji je uklopila u zajedničku temu. Tako je tema projekta u Našicama bila vezana uz prirodne katastrofe i mi smo se odlučili za ono s čime Hrvatska ima najviše problema – u našim krajevima su česte poplave dok su na Jadranu najveći problem požari. Jučer smo proveli cijeli dan u Baranji, odnosno u Kopačkom ritu gdje su nam njihovi biolozi pokazali sasvim drugu stranu problematike poplava. Također smo bili i u Edukacijskom centru Tikveš, posjetili smo i osječku Tvrđu i time smo naše goste upoznali s turističkim vrijednostima Slavonije. Danas smo se posvetili požarima te se ovim putem zahvaljujem našičkom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu koje nam je pripremilo predavanje o šumskim požarima s demonstracijom opreme.” – izjavila je profesorica Krištofik Juranić koja se na kraju zahvalila i svojim suradnicima na projektu – profesorici engleskog i njemačkog jezika Barbari Bošnjak, profesorici geografije Marini Međurečan, vjeroučiteljici Nikolini Pavlović te ravnatelju SŠIK Našice Željku Filjku.

Pročitajte još