Što je biljni terarij i zašto su svi ludi za njim?

Relativno novi koncept sadnje biljaka zaludio je Hrvatsku. Biljni terariji su počeli iskakati iz paštete, a ako se još niste upoznali s ovim konceptom pročitajte tekst do kraja. Iako koncept terarija seže još u viktorijansko doba, u Hrvatskoj su BILJKE.PLANTS popularizirali ovaj koncept i učinili ga veoma dostupnim. U 19. stoljeću su se terariji koristili za transport biljaka iz “egzotičnih krajeva” u Europu. Putovanja brodom su trajala mjesecima, a terarij je bio jedini način na koji su te biljke mogle preživjeti bez vode. 2020. u Hrvatskoj se javlja brend BILJKE.PLANTS koji svoji prisustvom do danas educira i približava koncept terarija zainteresiranoj publici.

Što je zapravo biljni terarij?

Biljni terarij je koncept pametne sadnje biljaka unutar zatvorene kupole. Zbog pametnog načina sadnje biljke postaju relativno trajne i samoodržive. Biljke se zalijevaju zbog transpiracije i kondenzacije, proizvode si hranu pomoću skokuna, a proces fotosinteze im omogućava disanje.

Treba li se brinuti oko biljnog terarija?
U pravilu ne. Biljni terarij je samoodrživi ekosustav koji se samostalno održava na životu. Biljke je potrebno podrezati i špricati tek jednom u 6 mjeseci, a preporuka je da se staklenka povremeno okrene i briše od prašine.

Koliko dugo živi terarij?

Biljke su unutra kupole zaštićene od štetnih vanjskih utjecaja poput suhog zraka ili nametnika, njihov ekosustav ih čini otpornima i relativno trajnima. Procijenjeni vijek trajanja terarija je višegodišnji, a u slučaju problema terarij se uvijek može donijeti na popravak u BILJKE.PLANTS (Zagreb, Vinkovci i Osijek).

Za koga su namijenjeni biljni terariji?

Biljni terariji su prvenstveno namijenjeni za ljude koji ne znaju s biljkama, ali žele imati nešto živo i zeleno. Ove jednostavne i višegodišnje biljke idealne su za putoholičare, početnike u svijetu biljaka i one kojima i plastični kaktus umre.

Obzirom da je riječ o novom načinu sadnje prave biljkoljubce terariji obaraju s nogu.

Gdje kupiti biljni terarij?

Biljni terarij možete kupiti u poslovnicama BILJKE.PLANTS u Zagrebu (Ilica 74), u Vinkovcima (pick up lokacija po dogovoru) i u Osijeku (prizemlje Portanove). Osim toga terarije možete naručit ina kućnu adresu preko web shopa www.biljkeplants.com

 

Pročitajte još