Sretni i zadovoljni na kraju školske godine 2020./2021.

3.a razred se s učiteljicom Ljiljanom Kubaša odlučio početkom nastavne godine okušati u nekim novim projektima i ponovo sudjelovati u ,,starim“ projektima na eTwinning platformi. Evo što je o njima rekla učiteljica Ljiljana. “Nastavnu godinu započeli smo projektom “Prijateljstvo bez granica” autorice Ivane Magdić. Povezali smo se s razredom iz Čazme učiteljice Mirele Kojić. Projekt je zamišljen da jedni drugima pišemo čestitke i razglednice povodom blagdana. Na taj način je ostvarena suradnja između škola, a i nastalo je veliko prijateljstvo među učenicima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEKako bismo se digitalno opismenili, odlučili smo se uključiti u projekt Webučionica autorice Sandre Vuk. Cilj projekta je suradnja između učiteljica i učenika nekoliko škola iz cijele Hrvatske. Učenici su bili aktivni sudionici nastavnog procesa te su na taj način prikupljali i obrađivali podatke i predstavljali ih u web alatima primjerenim njihovim uzrastima. Učenici su naučili koristiti više od desetak digitalnih alata.

Kako se volimo zdravo hraniti, sudjelovali smo po treći puta u projektu “Dan jabuka” autorice Patricije Hercog i Ljiljane Mudrinić. Učenici su produbili svoje znanje o jabukama u različitim nastavnim predmetima. Istraživali smo utjecaj jabuke na naše zdravlje, vrste jabuka, načine konzumiranja te proizvodnjom. Organizirali smo i likovne, jezične i matematičke radionice. Projekt smo zaključili izrekom Po jedna jabuka svaki dan, tjera doktora iz kuće van.

Kako nas je ova godina pogodila s teškim događajima, željeli smo podijeliti naša zrnca dobrote projektom “Na putu dobrote” autorice Sandre Vuk. Projekt potiče učenike na dijeljenje dobrih i pozitivnih trenutaka. Promovirali smo vrijednost dobrote nizom aktivnosti u kojima smo vidjeli kako je potrebno samo pogledati oko sebe i uočiti što možemo promijeniti, podijeliti i učiniti drugačije. Zrnca dobrote podijelili smo s učenicima trećeg razreda iz Onovne škole braća Ribar iz Siska učiteljice Đurđe Mladenović koji su bili zahvaćeni potresom. Nekoliko puta skupljali smo prehrambene i higijenske potrepštine za Socijalnu samoposlugu u Našicama za naše najpotrebitije. Odlučili smo da nećemo stati s dijeljenjem zrnaca dobrote i na završetku projekta.

“Zrnca dobrote” povezali smo s projektom “Memento prijateljstva 7” autorice Sandre Vuk i Nevenke Dimač koji se realizirao već sedmu godinu. Ovim projektom učenici su razvijali kompetencije Građanskog odgoja i obrazovanja, a to su socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samostalnost, samopouzdanje, međusobno uvažavanje u pridržavanju zajedničkih dogovorenih pravila.

Na pola puta obilježili smo i projekt Dan ružičastih majica, autorice Patricije Hercog i Ljiljane Mudrinić te projekt 100.dan u školi, autorice Sandre Vuk. Svjedoci smo sve češćeg vršnjačkog nasilja, pa smo odlučili posvetiti se osvješćivanju ove teme te pomagati jedni drugima u određenim situacijama fokusirajući se na negativne strane svih vrsta nasilja. Ujedno smo obilježili 100.u školi nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100,želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu.

Pošto volimo utonuti u svijet bajki, pridružili smo se projektu Hrvatska bajkovnica autorice Petrunjele Krajačić, projektu Uz čitanje riječi rastu autorice Marije Bulut-LukačevićLjiljane Marinjak te Monike Mužar – Kos i projektu “Zelena knjiga” autorice Ivane Ostrički i Marijane Kuna. Sve pročitane bajke i druge priče te ekopriče dramatizirali smo i na taj način razvijali i bogatili govorni izraz, vježbali interpretativno čitanje i čitanje po ulogama.

Da ne bi bilo da smo samo radili, bilo je tu i zabave u projektu Igrom do znanja i zabave autorice Ivane Frančić i Renate Posavec. Implementirali smo igru u svakodnevnu nastavu, razvijali socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

Željeli smo upoznati likovna djela poznatih likovnih majstora te se okušati u likovnim ostvarenjima po njihovim slikarskim rukopisima. Projekt “U svijetu likovnih umjetnika” autorice Sandre Vuk i Nevenke Dimač ostvarili smo u potpunosti. Sva naša likovna ostvarenja prikazali smo na našim izložbama u predvorju škole. Većina ovih projekata je nagrađena nacionalnim oznakama kvalitete na portalu eTwinning.

Sva stečena znanja i iskustva odlučili smo nesebično podijeliti u projektu Tragači znanja autorice Verice Jukić i Andreje Zelić. Tu smo s ponosom predstavili našu izvannastavnu aktivnost Čarobne ideje koju realiziramo već desetu godinu zaredom. Ostvarivanjem i realizacijom ovih projekata na eTwinning platformi, učenici će biti sposobni razmišljati, maštati, ostvarivati kreativne ideje te kritički analizirati i promišljati o svojim rezultatima. Sretni, veseli i zadovoljni završavamo ovu školsku godinu iščekujući zasluženi odmor.”

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice, Ljiljana Kubaša učiteljica mentorica

Pročitajte još

Učitavanje...