Slanina, fina, slasna – Zašto ju treba jesti, ali ne i pretjerivati

Neki slaninu izbjegavaju jer žele paziti na liniju i zdrav život, ali ako ju nikada ne konzumiraju niti to nije baš dobro. Što vi mislite?

Slanina, fina, slasna – Zašto ju treba jesti što češće

Znamo da slaninu mnogi izbjegavaju, ali nisu svjesni činjenice da je ona u stvari vrlo dobra stavka u prehrani.

Neki slaninu izbjegavaju jer žele paziti na liniju i zdrav život, ali ako ju nikada ne konzumiraju niti to nije baš dobro. Što vi mislite?

[Total_Soft_Poll id=”5″]

U ničemu nije dobro pretjerivati

Kao niti s ostalim namjernicama, tako ni u slanini nije dobro pretjerati jer onda će sigurno doći do problema, kako u želucu, tako i s masnoćom u krvi i slično. Ipak, totalno je izbaciti iz jelovnika, to baš i nije preporučljivo jer nekoliko je istraživanja je potvrdilo da ona sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sistem. To je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da je slanina u umjerenim količinama u svakodnevnoj ishrani smanjuje tlak i nivo šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.

Puna je vitamina

Slanina je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sustava. Sadrži 65 % preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 % niacina, 38 % vitamina B12 i 36 % cinka. Dakle, umjesto da koristite multivitamine, jedite slaninu.

Slanina je prirodni antidepresiv

Istraživanja su pokazala da umami, takozvani peti ukus, poznat i kao „ukus za uživanje“, poboljšava raspoloženje i osjećaj zadovoljstva i smanjuje nivo stresa.

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti siti nego da se najedete ugljikohidrata. Ako ste jako gladni, slobodno pojedite malo slanine i izdržati ćete od doručka do ručka ili ručka do večere. U slanini ima samo 2 % loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima.

Suprotno mišljenju, ne debljaju nas masti, nego ugljikohidrati. 

Dakle, sve umjereno, ali ne izbjegavati ono što je prirodno, pogotovo nama Slavoncima. Ako netko ima inspiraciju može nam i pjesmu o njoj napisati 🙂

Pročitajte još