Rezultati ankete – Uz nedavnu odluku o zabrani upotrebe pirotehnike slaže se i 78% naših čitatelja

Mjeseci prosinac i siječanj svake godine su popraćeni zaglušujućom bukom petardi za vrijeme zimskih blagdana. No, mnogi zaboravljaju da ta opasna igra dovodi do brojnih ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja tim istim „zabavnim šarenim napravama“. Je li to uistinu pravo veselje, idu li pirotehnika i zabava jedno s drugim? Zanimali su nas vaši stavovi oko pirotehnike stoga smo vam postavili pitanje treba li zabraniti korištenje pirotehničkih sredstava u svrhu zabave?

Na našoj Facebook grupi TV Našice čak 78,36% odnosno 717 čitatelja je reklo kako pirotehniku treba zabraniti jer je opasna i nije sredstvo zabave i veselja. Samo 143 čitatelja ili 15,62% smatra kako pirotehniku ne treba zabraniti jer je zabavna i pravilnim rukovanjem nije opasna. Bilo je i onih kojima je potpuno svejedno išta uz pirotehniku, nisu niti za zabranu niti dopuštanje, a tako se izjasnilo 55 čitatelja.

 

Većina naših čitatelja svjesno je kako upotreba pirotehnike nije igra te da je vrlo opasna. Brojni apeli i peticije brojnih udruga i građana diljem Hrvatske urodile su plodom pa je prije tri dana donesena odluka o zabrani prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe za osobne potrebe petardi pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3 s ciljem smanjivanja brojnih ozljeda kod djece te pomoći starijim osobama, srčanim bolesnicima, ljudima koji boluju od PTSP-a koji moraju, umjesto proslave, svake godine provoditi blagdane zatvoreni u kući u strahu od buke i u strahu hoće li se što dogoditi njihovim prestravljenim ljubimcima. Odluka će se početi provoditi iduće godine, točnije od 2. siječnja 2021. godine, stoga ćemo se još malo morati strpjeti kako bi blagdane provodili u miru bez buke, straha i stresa.

Pročitajte još

This will close in 8 seconds