Sklopila pretplatničke ugovore na tuđe ime

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 22-godišnja hrvatska državljanka počinila kaznena djela „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“, „Krivotvorenje isprave“ i „Prijevara“.


Naime, tijekom mjeseca listopada, 22-godišnjakinja je putem internet stranice koristeći osobne podatke 26-godišnjeg hrvatskog državljanina sklopila pet pretplatničkih ugovora na ugovornu obvezu od 24 mjeseca. Također, uz sklopljene ugovore kupila je 5 mobilnih uređaja te je kod preuzimanja krivotvorila potpis 26-godišnjaka. Nakon toga mobilne uređaje je prodala, novac zadržala za sebe, a pretplatničke ugovore nije plaćala. Materijalna šteta iznosi 12.000,00 kuna. Nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku policija podnosi posebno izvješće.

Požar

Jučer, 16. svibnja, u Nemetinu, došlo je do požara na otvorenom prostoru i nadstrešnici kojom prilikom je izgorjelo oko 10 bala sijena i dio autoprikolice. U požaru, koji su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Osijek nije bilo ozlijeđenih osoba. Naknadno će se utvrditi materijalna šteta i sve okolnosti ovog događaja.

Policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno – tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Također, pozivaju sve građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.

Policija apelira na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Posebno podsjećaju na sljedeće:

  • spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
  • mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
  • tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
  • spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto;
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
  • zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
  • ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Također napominju:

  • Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.
  • Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna;
  • Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama. Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati i tragične posljedice.

Krivotvorenim testom za Covid-19 pokušao ući u Republiku Hrvatsku

Početkom mjeseca veljače 2021. godine, na graničnom prijelazu Batina, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku i obavljanja granične kontrole sukladno tada propisanim uvjetima ulaska i epidemiološkim mjerama, 75-godišnji hrvatski državljanin je predočio krivotvoreni PCR test na COVID-19 Republike Srbije koji je izdan u Zavodu za javno zdravlje Republike Srbije. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 75-godišnjak počinio kazneno djelo „Krivotvorenje isprave“ te nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku policija podnosi kaznenu prijavu.

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su dvije prometne nesreće koje su imale za posljedicu materijalnu štetu. Prometne nesreće evidentirane su na području Osijeka.

Stric pivo

Pročitajte još