Feričanački Cabernet Franc ponovno u vrhu svjetske vinske scene

Na prvom međunarodnom natjecanju u ocjenjivanju sorte Cabernet Franc, Franc du Monde, Cabernet Franc Miraz 2018 nagrađen je srebrnom medaljom. Feričanački Miraz na ovom je svjetskom natjecanju jedino nagrađeno vino iz Hrvatske.

Na Franc du Monde, u mađarskoj vinskoj dolini Vilanju, pristiglo je 101 vino iz Francuske, Slovačke, Argentine, Turske, Rumunjske, Srbije, Mađarske i Hrvatske. Međunarodni vinski stručnjaci predvođeni sucima s titulom Master of Wine Expert, ocjenjivali su vina prema četiri kategorije: classic, premium, stara berba i kupaža. Od ukupnog broja pristiglih vina samo je njih 30% osvojilo medalju, a sva nagrađena vina ocijenjena su s više od 89.2 boda.

Srebrna medalja iz najpoznatije mađarske vinske doline odlazi u Feričance

”S osvojenim srebrom naš Cabernet Franc Miraz 2018 našao se pri samom vrhu svjetskih vina te sorte. Ova nagrada veliko je priznanje za naš rad, prvenstveno jer se proizvodnja naših vina temelji na vinskim sortama graševina i frankovka. Cabernet Franc samo je jedna od osam sorti crvenih vina naše vinarije. Srebrnom medaljom pokazali smo kako možemo konkurirati mnogim poznatijim svjetskim proizvođačima Cabernet Franc sorte, a na izvrsnosti i kvaliteti naših vina nastavit ćemo raditi i u budućnosti.” – poručio je direktor tvrtke Osilovac u kojoj posluju Feravino i Enosophia, Ivan Maričić.

I ovaj je Miraz proizveden od ručno ubranog grožđa

Srebrni Miraz feričanačkog vinogorja proizveden je 2018. godine, a ove je godine prvi puta pušten na tržište u sklopu Miraz linije.

”U našim vinogradima još 2009. godine zasađeno je 2,23 hektara vinske sorte Cabernet Franc od koje je 2018. proizvedeno ovo nagrađeno crno vino. Kao svaki naš Miraz, i ovaj je proizveden od ručno ubranog grožđa. Vino je dozrijevalo 12 mjeseci u barrique bačvama slavonskog i francuskog hrasta, a nakon toga proces odležavanja u boci trajao je još dvije godine. Takav pristup proizvodnje u fokus stavlja primarne sortne karakteristike ove izvanredne sorte. Odležavanjem u drvetu dolazi do razvoja elegantnih sekundarnih aroma, a vino se u boci potpuno zaokružuje i razvija prekrasne tercijarne arome. Drago nam je da su to prepoznali i svjetski vinski stručnjaci.” – rekla je voditeljica vinogradarske i vinske proizvodnje Feravina i Enosophije, Lucija Kužir.

Natjecanje Franc du Monde ove je godine održano prvi puta u jednoj od četiri mađarske vinske regije, Vilanju, a nastalo je kao dio poznate svjetske konferencije, Franc & Franc. Ova konferencija posvećena sorti Cabernet Franc, prvi je put održana 2015. godine, a danas je postala međunarodni forum te sorte koji na jednom mjestu okuplja mnogobrojne svjetske stručnjake i vinare.

Pročitajte još