Sjednica Vlade – Veće kazne za prekršaje

Vlada je Saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4.000 eura. “Za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju s kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona.” – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović

„Na području Sisačko – moslavačke županije provode se projekti obnove i revitalizacije ukupne vrijednosti 623 milijuna eura.“ – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na 208. sjednici Vlade. 

Pojasnio je da se na području gospodarstva provode projekti u vrijednosti više od 161,3 milijuna eura, području obrazovanja više od 65 milijuna eura, zdravstva više od 37,5 milijuna eura, turizma više od 42 milijuna eura te na području socijalne skrbi više od 10 milijuna eura. Podsjetio je da je za obnovu i revitalizaciju Banovine iz državnog proračuna od strane proračunskih i izvanproračunskih korisnika do sada investirano više od 375 milijuna eura.

„Izdvajam i napore Ministarstva kulture i medija u pogledu obnove sakralnih objekata, pa se tako na području Sisačko-moslavačke županije trenutno izvode radovi na 21 sakralnom objektu, čija se provedba financira putem Fonda solidarnosti Europske unije.“ – kazao je ministar.

Ugovoreno 1320 projekata u vrijednosti od 3 milijarde i 300 milijuna

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je da je u segmentu obnove zgrada javne namjene i javne infrastrukture ugovoreno 1320 projekata ukupne vrijednosti 3 milijarde i 300 milijuna eura i za taj cjelokupni iznos iz Fonda solidarnosti osigurano je milijardu i 3 milijuna eura.

 „Pred nama je izrada dokumenta kako i na koji način ćemo financirati preostale dvije milijarde i 300 milijuna eura. Za sada možemo potvrditi da je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti planirano osigurati milijardu i 200 milijuna eura, a preostalu milijardu eura ćemo iz državnog proračuna i ostalih izvora.“ – rekao je ministar Bačić.

Dodao je da je do današnjeg dana zaprimljeno 710 milijuna eura i za zagrebački i petrinjski potres što iznosi 71 posto ukupnog iznosa odobrenih sredstava od milijardu i 3 milijuna eura.

„U 85 dana, zaprimili smo 340 milijuna eura zahtjeva za nadoknadom sredstava, a pred nama je još 77 dana, što znači da preostali iznos stignemo iskoristiti, ako nastavimo istim intenzitetom.“ – istaknuo je.

Što se tiče obnove obiteljskih i višestambenih kuća,  ministar je kazao da je otvoreno 752 gradilišta, a na svih 1202 gradilišta, ako uključimo projekte privatnih zgrada i projekte iz Fonda solidarnosti, angažirano je 200 građevinskih tvrtki i preko 10 tisuća njihovih zaposlenika.

Na području Petrinje otvoreno još 35 novih gradilišta

Ministar je naglasio da to još nije dovoljan broj te da je održao sastanak s građevinskim tvrtkama, HUP-om i HGK kako bi se pronašlo rješenje i dovoljno operative koja može ispuniti te potrebe. Ministar Bačić naveo je da je na području Petrinje otvoreno još 35 novih gradilišta za zamjenske obiteljske kuća, a do kraja godine će se početi li dovršiti obnova svih zamjenskih kuća na području petrinjskih i zagrebačkih potresa. I na kraju, što se tiče kontejnerskih naselja, nakon sastanka s gradonačelnicom Petrinje, dogovoreno je da do 15 srpnja isele svi, neki u svoje dovršene kuće, a neki u drugi model stambenog zbrinjavanja.

Povlaštene mirovine postupno se vraćaju na stare iznose

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, kojima se predlaže ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, uvedeno u vrijeme krize 2010.  Prema prijedlogu, mirovine veće od 464,53 eura vratit će se na stare iznose postupno. S 1. srpnjem postotak njihovog smanjenja pada na 5 posto, a s 1. siječnjem iduće godine, nametnuto smanjenje u potpunosti će se ukinuti. 

“Nakon više od 12 godina, predlaže se ukidanje te krizne mjere. Naša procjena je da je njome obuhvaćeno 96.343 korisnika mirovine.” – istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Saboru upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4.000 eura.

“Za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju s kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona.” – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu iznosi kazni koje su se do sada kretale između 20 i 170 eura, sada se drastično podižu. 

Za grupu najtežih prekršaja, predlažu se kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih, spadaju i prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti, i među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. 

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura. 

U iznosima od 200 do 1000 eura, kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana, i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga.

Novčane kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji ne mijenjaju se, istaknuo je Božinović te dodao je da će se time baviti posebna međuresorna skupina koja će raditi na temeljitoj reviziji postojećeg Zakona protiv javnog reda i mira.

Prihvaćena Bečka deklaracija o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma

Vlada je prihvatila Bečku deklaraciju o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma i poticanju prijavljivanja antisemitskih incidenata.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina istaknuo je da su nedavna nacionalna i regionalna izvješća te izvješća Europske unije ukazala na porast raširenosti antisemitskog govora mržnje i zločina iz mržnje, posebno na internetu.  

Kazao je da Bečka deklaracija naglašava potrebu za poboljšanjem bilježenja i prikupljanja podataka o zločinima iz mržnje, za poticanjem žrtava na prijavljivanje zločina iz mržnje te za uspostavom i jačanjem suradnje između tijela za provedbu zakona.

Deklaracijom se potvrđuje suglasnost država potpisnica oko standardizacije metodologije bilježenja antisemitskih incidenata, poticanja daljnjeg promicanja korištenja IHRA-ine neobvezujuće radne definicije antisemitizma, te se naglašava potreba razvijanja zajedničke metodologije za kvantificiranje i kvalifikaciju antisemitskih incidenata i njihova usporedba tijekom vremena i između država članica Europske unije.

Podizanje dostupnosti kvalitete zdravstvenih usluga palijativne skrbi

Donesen je Zaključak u vezi s potporom realizaciji projekta rekonstrukcije zgrade i opremanja stacionara za palijativnu skrb Doma zdravlja Zadarske županije.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se predmetnim prijedlogom ostvaruju preduvjeti za osiguranje sredstava u svrhu izvođenja građevinskih radova i nabavu opreme, u iznosu do najviše 2.256.287 eura.  
 
Dodao je da će se ta sredstva osigurati preraspodjelom u državnom proračunu za 2023., s projekcijama za 2024. i 2025.

“Podupiremo unaprjeđenje zdravstvene zaštite, kao i podizanje dostupnosti kvalitete zdravstvenih usluga palijativne skrbi svim stanovnicima Republike Hrvatske,  te predlažemo realizaciju projekta rekonstrukcije zgrade i opremanja stacionara za palijativnu skrb županijskog Dom zdravlja.” – kazao je Beroš.

Projekt izgradnje i opremanja nove zgrade Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ u Bjelovaru

Vlada je donijela Odluku o prihvaćenju Prijedloga sporazuma o financiranju nastavka realizacije projekta izgradnje i opremanja nove zgrade Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar.

Ministar Beroš podsjetio je da je Vlada donijela Zaključak 10. studenoga 2022., kojim se podupire nastavak realizacije projekta izgradnje i opremanja nove zgrade Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ u Bjelovaru, kojim su ostvareni preduvjeti za osiguranje sredstava u državnom proračunu za otplatu anuiteta kredita do  najviše 2.389.010,55 eura godišnje i nabavu opreme u iznosu do najviše 9.290.596,59 eura u razdoblju od dvije godine.

„Đakovački vezovi” najveća i najvažnija manifestacija folklora

Vlada prihvatila i pokroviteljstva nad 57. međunarodnom smotrom folklora „Đakovački vezovi”, te izložbom “Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma”. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je da su “Đakovački vezovi” jedna od najvećih i najvažnijih manifestacija tradicijske baštine i folklora. Dodala je da će se manifestacija, koju Ministarstvo redovito financira, održati u srpnju.

Ambiciozno zahtjevna međunarodna izložba u Osijeku

Izložba “Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma” održat će se u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, a ministrica je istaknula da se prvi put u tom dijelu Hrvatske ostvaruje jedna tako ambiciozno zahtjevna međunarodna izložba. “To je na tragu naše politike poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja i decentralizacije kulturnog života.” – kazala je Obuljen Koržinek i čestitala organizatorima.   
 
Izvor: Vlada/Hina

Pročitajte još