Šampion 2. Festivala Frankovke je Frankovka Miraz 2017. Vinarije Feravino

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU Feričancima je održan 2. Festival Frankovke, turističke i edukativna manifestacija, koja za cilj ima promociju najpoznatije sorte grožđa iz feričanačkog vinogorja te ujedno i turističku promociju Općine Feričanci. Festival je organizirala udruga FER+PLUS, Općina Feričanci, tvrtka Osilovac d.o.o. u čijem sastavu je vinarija Feravino i Osječko – baranjska županija.

Kao i prošle godine program festivala krenuo je rano ujutro, planinarskom manifestacijom „Kroz šume i vinograde“ u organizaciji HPD „Sokol“ Feričanci, dok su u isto vrijeme otvorena vrata podruma Vinarije Feravino za sve posjetitelje. Frankovka se mogla kušati gotovo na svakom koraku, jer u centru Feričanaca izloženo je nekoliko štandova sa crnim zlatom iz Feravina i drugih vinarija pa i vina Udruge vinogradara, vinara i voćara Feričanci. A, kako bi dobra kapljica išla bez ukusne i to domaće hrane, pa je svim okupljenima bila ponuđena široka paleta prehrambenih proizvoda, sireva te naposljetku domaćih kolača.

Na svečanom otvorenju u 15 sati dodijeljena su priznanja za najbolja vina sorte Frankovka, a za šampiona Festivala proglašena je Frankovka Miraz 2017. Vinarije Feravino. Kako sve bolje ide uz glazbu i ples, okupljenima su se predstavili članovi Crkvaračke garda iz Crkvara i HKD-a „Manuel“ Feričanci. Novitet ovogodišnjeg festivala je uključivanje širokog broja rekreativaca i udruga kroz dvije utrke, onu trkačku pod nazivom Feričanci Wine Run na 9 km, te biciklističku Feričanci BIKE & FUN na 21 km. Ove utrke osim poticanja na aktivnost, imale su cilj posjete velikog broja vinograda kroz koje je nekoliko desetaka natjecatelja prošlo. Važan je ovo događaj za Općinu Feričanci, istaknuo je načelnik Marko Knežević, zaželivši svim okupljenima dobrodošlicu.

„Ove godine bilježimo veću posjećenost, više planinara na manifestaciji „Kroz vinograde i šume”, veći broj uzoraka frankovke pristiglih na ocjenjivanje i veći broj izlagača. No, ono što me jako veseli je da svake godine napredujemo, te se nadam da ćemo kroz godine okupljati još veći broj ljudi, i to ne samo sa feričanačkog ili našičkog područja, nego i šire. Mi se vodimo županijskom razvojnom strategijom, razvojem kontinentalnog turizma, kroz plasiranje domaćih proizvoda te popunjavanjem smještajnih kapaciteta, ali i predstavljanjem frankovke, prepoznatljivog znaka Feričanaca.” – rekao je načelnik Marko Knežević te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala.

Ponosan na drugo izdanje festivala, za koji se nada da će postati tradicija, svakako je bio Ivan Ergović vlasnik tvrke Osilovac d.o.o. i vinarije Feravino koji je napomenuo

„Jako sam zadovoljan s obzirom na dodatne sadržaje koje imamo u sklopu festivala, ali sretan sam i zbog broja uzoraka za ocjenjivanje. Zadovoljan sam što se festival razvija u dobrom smjeru i što nam daje mogućnost da ga u narednim godinama podignemo na višu razinu.” – rekao je Ivan Ergović dodavši da je ova godina u Feravinu jako dobra, berba je odlična kao i grožđe, pa očekujemo vrhunska vina.

Kao temelj kontinentalnog turizma ističu se prirodna bogatstva, a upravo je frankovka bogatstvo feričanačkog kraja, sukladno tome festival je, kao i prošle godine, otvorio Goran Ivanović zamjenik župana Osječko – baranjske županije te tada napomenuo da Frankovka zaslužuje svoj festival. Također je dodao da je frankovka brand, ne samo Feričanaca, nego cijele Osječko – baranjske županije te da zajedno idemo k onom krajnjem cilju da Feričanci postanu dio karte turističke ponude cijele Hrvatske.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević te napomenuo da je cilj Hrvatsku brendirati kao zemlju vina te razviti cjelogodišnji turizam. Slavonija treba dodatno ulagati u kontinentalni turizma i na temelju svojih bogatstava pružiti turistima jedinstvenu uslugu i proizvode, a dodao je da vjeruje kako će ovaj feričanački kraj vrlo brzo postati prepoznatljiva vinska i gastronomska destinacija.

Kao i prošle godine Vinarija Feravino okrunila se titulom šampiona, a zašto je to tako, otkrila nam je Antonija Čeme, glavna enologinja Feravina koja je istaknula da se i u sljedećim godinama očekuje jednako, ako ne i bolje vino.

„Frankovku Vinarije Feravina istaknula je njena voćnost i sortnost, a naša vinarija se može dičiti izrazito dobrom sirovinom ove sorte, a samim time dobivamo izvrsne rezultate što se vidi u našim vinima. Ova titula pokazala je da će ovo vino dati svoj najbolji rezultat za nekoliko godina, nakon odležavanja u boci.” – rekla je Antonija Čeme.

 

Pročitajte još

Učitavanje...