Obrane vratara i njihov individualni trening jedna od najvažnijih karika u RK Nexe

Obrane vratara i njihov individualni trening jedna od najvažnijih karika u RK Nexe
Obrane vratara i njihov individualni trening jedna od najvažnijih karika u RK Nexe

Obrane golmana i njihov individualni trening jedna od najvažnijih karika u utakmici

Pripreme naših Gromova za novu sezonu u punom su jeku. Nakon početnog treninga na terenima NK FEŠK-a, ovih dana treninzi su nastavljeni u Našicama u školsko sportskoj dvorani kralja Tomislava. Rukometni golman je vrlo važna karika i osnovna poluga u svakoj utakmici, pa je s njima posebno važno dobro obaviti dobar trening i pripremu. U veliki broj utakmica o golmanu i njegovim obranama ili dobivenim golovima ovisi i tijek utakmice. Kako se njihove greške teško ispravljaju njihova priprema je vrlo važna kao i njihov individualni trening gdje oni razvijaju i usavršavaju motoričke sposobnosti, tehničko, ali i taktičko znanje. Upravo zbog takve njihove važnosti i rukometnom klubu Nexe radi i Ninoslav Pavelić, vratarski trener. O njegovom radu u klubu i o novim golmanima koje smo prije nekoliko dana predstavili razgovarali smo s trenerom Pavelićem.

Ninoslav Pavelić

Treninzi su u tijeku, dobili smo i dva nova golmana kako su se oni uklopili u ekipu?

„Uz standardnog Pericu Lelića, ove sezone u klub smo doveli dva nova golmana, jer je Pilipović otišao u Schaffhausen. Nakon njegovog odlaska, morali smo vrlo brzo reagirati te smo doveli u klub Mihaila Radovanovića koji ima dosta iskustva branjenja u Njemačkoj, Švicarskoj, a zadnje je bio u Izraelu. Gledao sam ga uživo prije dvije godine dok sam radio u Švicarskoj te mi je ostao u dobrom sjećanju. Zbog toga sam predložio da ga dovedemo u klub te je Uprava na to i pristala. Drugi golman je Moreno Car koji ima 22 godine, a bio je kod mene u juniorskoj reprezentaciji dok je trener Horvat vodio tu selekciju. Po mom sudu, od mlađih vratara u Hrvatskoj sigurno on je jedan od najperspektivnijih te sam smatrao kako je kapacitet za nas.”

Obrana je stup ekipe, a pred nama su teške utakmice?

„Mi u RK Nexe uvijek sve baziramo na čvrstoj obrani pa i golmani uvijek moraju biti na visini zadatka. Nadam se da će svo troje naših golmana ovu sezonu dobro izgurati i da nećemo s te strane imati problema.“

Trener Horvat dosta koristi igru sa 7 igrača u polju. Kako se golmani prilagođavaju tome?

„Na golmanima je da se priviknu na sve ono što od njih glavni trener zahtjeva. Već prošle godine smo dosta radili na takvoj igri, tako da možemo samo ići prema naprijed. Vrlo je važna koncentracija kako svih igrača koji su u napadu, ali tako i golmanima koji su i u takvim situacijama moraju biti spremni i oprezni, ali uz dobru pripremu nećemo imati problema s takvim igrama. “

Ninoslav Pavelić

Što je glavni posao golmanskog trenera i kako to da glavni trener ne odradi i taj dio?

„Trener koji posebno priprema golmane mora u sklopu treninga cijele ekipe s golmanima raditi specifične treninge kako bi se glavni trener mogao više posvetiti taktici, treningu i drugim poslovima s ostalih 16 igrača. Ukratko, glavni trener zbog moje pomoći i mog treniranja golmana može kvalitetnije raditi. Moderni rukomet u zadnje vrijeme se sveo na to da ukoliko nemate podršku za svaki detalj imate problem i on se svakako odrazi u igri pa u konačnici i u rezultatu. Uz razne vrste treninga, vrlo je važno sa svakim golmanom odradi razne motoričke vježbe kako bi dobio na što većoj okretnosti, brzini, izdržljivosti, snazi i gipkosti. Rukometni klub Nexe je na takvoj razini da mora imati takav poseban rad s golmanima.”

Pročitajte još