Ukupni pobjednik prvog Našice Opena je Velemajstor Robert Zelčić

Ukupni pobjednik prvog Našice Opena je Velemajstor Robert Zelčić

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPrethodnog vikenda u hotelu Park Panolija održan je 1. Našice Open, turnir u ubrzanom šahu koji je trajao tri dana. Igralo se u trajanju od dvadeset pet minuta, uz dodatnih petnaest sekundi pri zadnjem potezu.

Ubrzani šah, zapravo je srednji tempo u brzini igranja šaha, a nalazi se između brzopoteznog i regularnog šaha. Ovo prvenstvo održano je pod pokroviteljstvom Grada Našica i Osječko – baranjske županije, a organizirano je u suradnji sa Šahovskim savezom Osječko – baranjske županije i Šahovskim klubom „Slavonac”. U natjecanju se okušao i gradonačelnik Grada Našica, Josip Miletić, koji je u uvodnom govoru otvorenja natjecanja svima poželio puno uspjeha uz planove da ovo uskoro postane i državno prvenstvo. Na prvenstvu nastupilo je ukupno 63 natjecatelja koji su igrali švicarskim sustavom u 9 kola. Veliki broj prijava kao i istaknuti broj šahovskih velemajstora na ovo natjecanje razveselili su predsjednika ŠK „Slavonac”, Matiju Gvozdanovića.

„Ima jako puno kadeta do 15 godina, a što se tiče seniora, to su igrači od 20 do 50 godina i uglavnom poznata lica koja već godinama igraju šah.” – rekao je Gvozdanović. U kategoriji mladeži do 9 godina najuspješniji je bio Matej Tomac, u kategoriji do 11 godina prvo mjesto pripalo je Ivanu Miletiću, a u kategoriji do 13 godina najuspješniji je bio Dominik Milinković. Najbolji rezultat u kategoriji do 15 godina imao je Aleksa Alimpić, među onima do 17 godina najbolji je bio Lukas Juranić, dok je u kategoriji do 19 godina najuspješniji bio Mihael Jakrlin. Treba istaknuti i da je najbolje plasirani veteran bio Hrvoje Dusper, a najbolje plasirana šahistica Ena Cvitan.

Najbolje plasirani igrač domaćeg ŠK Slavonac je Dario Dutina, a najuspješniji igrač iz klubova šahovskog saveza Osječko – baranjske županije je Zvjezdan Grandić. Na turniru je uz domaćine nastupilo i 10 igrača iz lokalnog ŠK Radnik Velimirovac. Među kadetima osvojeno je nekoliko pehara i medalja, a najuspješniji iz kluba bio je već spomenuti Matej Tomac. Ukupni pobjednik prvog Našice Opena je Velemajstor Robert Zelčić iz Zagreba s 8 osvojenih bodova, drugi je bio FIDE majstor Bojan Medak, a treći međunarodni majstor Novak Pezelj iz Srbije. Pehare i medalje, te novčane nagrade najuspješnijim šahisticama i šahistima uručili su predsjednik ŠK Slavonac Matija Gvozdanović, predsjednik županijskog šahovskog saveza Renato Vince i gradonačelnik Našica Josip Miletić, koji se i sam natjecao i zauzeo vrlo dobro 8. mjesto.

Foto: ustupljene fotografije

Pročitajte još

Učitavanje...