Rezultati istraživanja „Analiza stanja i perspektive u sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja u RH“

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović jučer, 12. srpnja 2021. godine, u nazočnosti ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, potpredsjednika HGK za poljoprivredu i turizam Dragana Kovačevića, predsjednika Udruženja drvno – prerađivačke industrije pri HGK Igora Leščića te predsjednika Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslava Jakupčića sudjelovala na predstavljanju rezultata istraživanja „Analiza stanja i perspektive u sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja u RH“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEAnaliza je obuhvatila prednosti, slabosti i ograničenja razvoju ovih sektora te njihove potencijale i potrebe. Ukazala je na to da sektori svoju konkurentnost više ne mogu temeljiti samo na dostupnosti kvalitetne sirovine i jeftine radne snage već se moraju okrenuti modernizaciji, digitalizaciji i robotizaciji proizvodnje kao i na unaprjeđenju dizajna odnosno brendiranju.

U razdoblju od 2016. do 2019. iz nacionalnih sredstava dodijeljeno je ukupno 143,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava

„Moramo zajedno težiti stvaranju proizvoda s dodanom vrijednosti u svim segmentima proizvodnje te s optimizmom gledati na podatke iz prva tri mjeseca 2021. godine kada je ukupna vrijednost izvoza prerade drva i proizvodnje namještaja narasla za 14,5 % u odnosu na isto razdoblje 2020., pri čemu je izvoz namještaja zabilježio porast od 7 %. Moram spomenuti kako su uslijed koronakrize, pored mjera Vlade RH pomoći gospodarstvu u cijelosti, donesene i posebne mjere u odgodi izvršenja ugovornih obaveza i plaćanja te je, u suradnji Ministarstva poljoprivrede i HBOR-a, kreirana Kreditna linija Obrtna sredstva Mjera COVID-19, s financijskim učešćem Ministarstva od 15 milijuna kuna za subvenciju premije osiguranja i kamatne stope kroz potpore male vrijednosti.“ – izjavila je ministrica Vučković te dodala kako je na području pogođenom potresom žurno realiziran Program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko – moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u vrijednosti od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, iz kojeg je dodijeljeno 5,1 milijun kuna.

Također, u razdoblju 2016. – 2019. iz nacionalnih sredstava dodijeljeno je ukupno 143,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima su sufinancirana 283 ulaganja, a mjere pomoći nastavljaju se kroz godišnje programe potpora male vrijednosti, Strateški plan ZPP-a za 2021. – 2027. te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

U kontekstu rasta i razvoja sektora prerade drva i proizvodnje namještaja, Ministarstvo poljoprivrede je krenulo s izradom novog akta strateškog planiranja njihova razvoja za razdoblje do 2030., a sve na temelju rezultata provedbe prethodne strategije za razdoblje od 2017. do 2020. te sukladno potrebama ovih djelatnosti i smjernicama Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.

Pročitajte još

Učitavanje...