Rezultati ankete – Hoćete li se cijepiti kada cjepivo bude dostupno?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMERazvoj i distribucija djelotvornog i sigurnog cjepiva protiv koronavirusa predstavlja trajno rješenje za pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet. Vijest o cjepivu kod većine je javnosti izazvala nadu kako ćemo se možda uskoro vratiti ‘starom normalnom’ načinu života.

Napredak u razvijanju cjepiva odvija se neviđenom brzinom i prema najnovijim informacijama u Hrvatskoj bi moglo biti dostupno već u siječnju za prioritetne skupine koju čine zdravstveni djelatnici, osobe rizičnog zdravstvenog stanja i starije osobe. No, od proljeća bi cjepivo trebalo biti dostupno i za sve ostale građane, stoga smo vam postavili pitanje hoćete li se cijepiti kada cjepivo bude dostupno.

U anketi je sudjelovalo i o cijepljenju se izjasnilo 555 čitatelja. (na dan 18.11.2020.)

Čitatelji su bili dosta podijeljeni, njih 284, odnosno 51, 36% izjasnilo se kako se neće cijepiti kada cjepivo bude dostupno. Drugu polovicu čine oni koji će se sigurno cijepiti i oni čitatelji koju još nisu odlučili. Odlučni da će se cijepiti izjasnilo se 164 čitatelja, odnosno 29,66% čitatelja, a njih 105, odnosno 18,99% još uvijek ne zna hoće li se cijepiti kada se cjepivo pojavi u Hrvatskoj.

Istraživanje su proveli još neki portali gdje su također podjednaki rezultati kao i na našem portalu te vidimo kako bi na proljeće procijepljenost stanovništva trebala biti oko 50% ili nešto manja. Do dolaska cjepiva, ukoliko se žele bolji rezultati, tj. postotak procijepljenosti bit će potrebno dodatno informirati i onu skupinu građana koja se trenutno odbija cijepiti.

Kroz povijest znamo kako su se za bolesti poput difterije, hripavca, ospica, tuberkuloze i rubeole otkrila cjepiva, a zatim su se počela primjenjivati na širokim masama što je dovelo do toga da su spomenute bolesti gotovo iskorijenjene. Cjepiva su uvelike iskorijenila ili barem značajno smanjila učestalost niza bolesti i danas su jedan od nosivih stupova globalnog zdravlja. Kako navodi Američki centar za kontrolu bolesti, što se više ljudi cijepi, manje su šanse za širenje bolesti. Cjepiva sprječavaju većinu bolesti koja se prenose s osobe na osobu. Ako od zarazne bolesti oboli jedna osoba u zajednici, ona tu bolest može prenijeti drugima koji nisu stekli imunitet. Ali osoba koje je imuna jer je cijepljena, ne može se zaraziti niti proširiti bolest na ostale ljude.

Pročitajte još

Učitavanje...