Recikliraju papir i obnavljaju školu

Recikliraju papir i obnavljaju školu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU Osnovnoj školi Dore Pejačević održana je akcija prikupljanja starog papira, uhodana je to praksa koju škola provodi od 2004. godine, a do sada su prikupili više od 700 tona papira. Jučerašnja akcija bila je vrlo dobra, prikupljeno je više od 7 tona starog papira. Ravnateljica Jasminka Falamić ističe da se akcija provodi iz razloga da se učenike potiče na recikliranje papira koji je jedna od vrlo vrijednih sirovina.

„Na ovaj način brinemo o okolišu, očuvanju šuma, uštedi energije a škola od predaje papira ima određene prihode koje ulaže u u različite oblike izvanškolske aktivnosti. Trenutno je aktualno opremanje male sportske dvorane, tzv. senzorne sobe za koju kupujemo sportsku opremu, pilates lopte, prostirke za vježbanje i slično.” – ističe ravnateljica.

Ova aktivnost zapravo se održava u organizaciji Učeničke zadruge koju vodi nastavnica Mihaela Zec, koja ističe da u zadruzi aktivno sudjeluje 220 učenika u 16 sekcija. U vaganju i preuzimanju papira tako sudjeluju učenici 8. razreda i poneki iz sedmih, kako bi oni sljedeće godine preuzeli posao.

„Akcije održavamo pet puta godišnje, među školama smo koje godišnje skupe najviše starog papira. Novac koji se prikupi ulaže se u materijale za izradu rukotvorina koje prodajemo na našim humanitarnim akcijama, uz to na godišnjoj razini prikupljamo plastične čepove za oboljele od limfoma i baterije, za koje su u školi postavljeni kontejneri.” – ističe nastavnica Zec

Sljedeću akciju održavaju u ožujku, a nju će provesti u sklopu projekta „Zeleni korak” koju provodi DM, a za najbolje škole i razrede osigurane su bogate nagrade. Do sada je ova škola u sličnim akcijama osvojila pametnu ploču te mnogobrojne izlete.

Stric pivo

Pročitajte još