Razmjena znanja u knjižničnom smislu

Razmjena znanja u knjižničnom smislu

Dva puta godišnje Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice organizira stručne aktive za knjižničare iz Našica i okolice. Cilj je okupiti sve djelatnike knjižnica i suradnike kako bi izmijenili iskustva i znanja, te se stručno usavršili.

„Tradicionalna organiziramo stručne aktive, povodom Dana grada i Mjeseca hrvatske knjige, s ciljem da saznamo što se događa u našim školskim knjižnicama, u specijalnim knjižnicama kao i u narodnim. Okupljamo knjižničare s područja grada Našica i okolice. Svaki put na ovo događanje pozivamo i predsjednicu Društva knjižničara Slavonije i Baranje, te Matičnu službu koja djeluje pri Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Koncept aktiva sastoji je od jednog do dva stručna predavanja, jer na taj način potičemo knjižničare da se usavršavaju, a uz to međusobno dijelimo ideje, potrebe i želje za suradnjom.” – rekla je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić.

Ovogodišnje usavršavanje obuhvatilo je teme poput knjižnice sjemena, istraživanja u sklopu diplomskog rada te javnog nastupa. Prvo predavanje održala je Katarina Horvat, vlasnica Horka komunikacije, prezentirajući verbalnu i neverbalnu komunikaciju na vlastitom primjeru.

„Predstavila sam vještine javnog nastupa, jer javni nastup je dio svakodnevnog života svake osobe, te komunikacija kao takva. Cilj nam je da ona bude uspješna i kvalitetna. Moje predavanje temelji se na malo teorije uz puno praktičnih prikaza. Na primjeru same sebe prikazujem i verbalne i neverbalne znakove kojima se trebamo služiti kako bi postigli da nas publika sluša, kako bi podigli koncentraciju, te znali koliko mahati rukama i gdje gledati.” – rekla je Katarina Horvat.

O razmjeni sjemena, ali i potencijalnom projektu „Knjižnice sjemena” govorio je Đuro Rajh. „Predavanje je osmišljeno tako da predstavi uslugu koja je zaživjela prije 15-tak godina u američkim narodnim knjižnicama i proširila se po cijelom svijetu. Radi se o osnivanjima zbirki sjemenja pod nazivom „Knjižnica sjemenja“ iz koje korisnici mogu posuditi sjeme, uzgojiti povrće ili cvijeće, prikupiti sjeme i vratiti knjižnici za daljnju razmjenu.” – rekao je Đuro i dodao da su oni u našičkoj knjižnici 2018. i 2019. dijelili paketiće sjemenja i to je privuklo puno ljudi, a ostvarili su i suradnju s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Belišće koja je također organizirala podjelu sjemenja. Uz nadanja da će kroz narednih nekoliko godina takve usluge zaživjeti i kod nas u Hrvatskoj, Rajh je zaključio predavanje. Stručna predavanja zaključila je mlada pripravnica Matea Šumrada prezentirajući vlastito istraživanje provedeno 2018. godine o zadovoljstvu korisnika knjižnicom.

„Najzanimljiviji podatci govore o tome da su ispitanici jako zadovoljni radom svoje knjižnice, prepoznali su pozitivne učinke koje nudi knjižnica, za njihov osobni razvoj i za život cijele zajednice. Većina preporučuje učlanjivanje drugima, a pristali bi i na veće cijene članarine. U istraživanju je sudjelovalo 105 ispitanika, koristila sam kvalitativnu i kvantitativnu metodu, a sve je trajalo od svibnja pa do rujna 2018. godine.” – rekla je Matea Šumrada, pripravnica u knjižnici, poručivši da je kompletan rezultat istraživanja pozitivan, te su korisnici najviše zadovoljni djelatnicima i knjižnim fondom.

Kao dodatan rezultat ovakvih aktiva, u Našicama su dvije knjižničarke napredovale u svom zvanju, tako je Renata Bošnjaković, zaposlenica Zavičajnog muzeja Našice, postala knjižničar savjetnik, a Ivana Ostrički, zaposlenica OŠ kralja Tomislava, stručni suradnik – knjižničarka savjetnica. Čestitamo!

Pročitajte još