Proslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

polaganje2
polaganje2
Danas je u Našicama ispred spomen obilježje Uskrsla Hrvatska na trgu doktora Franje Tuđmana, a povodom proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održano polaganje vijenaca i paljenje svijeća kao i molitva za sve poginula hrvatske branitelje.
Na polaganju vijenaca su uz mnoštvo sugrađana i predstavnika Grada prisustvovali i dogradonačelnici Krešimir Žagar i Hrvoje Šimić, podpredsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, mnogi drugi gradski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici institucija koje djeluju na području grada Našica. Nakon istrčanih 22 kilometra, na polaganju su također prisustvovali i ljubitelji trčanja grada Našica koji su na ovaj svoj jedinstven način obilježili vojno redarstvenu operaciju Oluja.
polaganje1

Nakon polaganja vijenaca nazočnima se obratio dogradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar koji je u svom govoru među ostalim istaknuo:

“Poštovani sugrađanke i sugrađani, Našičanke i Našičani drago mi je da vas mogu pozdraviti ponovno ovdje na našem gradskom trgu u ovome prekrasnom danu kojime obilježavamo hrvatsku povijest, hrvatsku slobodu, neovisnost, ali hrabrost i požrtvovnost. Pozdravljam vas osobno i u ime dogradonačelnika i kolege gospodina Hrvoja Šimića. Pozdravljam vas u ime našeg gradonačelnika gospodina Josipa Miletića koji se u ovom trenutku penje na Kninsku tvrđavu. Pozdravljam vas u ime predsjednika gradskog vijeća Stjepana Pintarića, a s nama je i dopredsjednik Gradskog vijeća gospodin Krešimir Kašuba i dopredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme kojem zahvaljujem također na dolasku. S nama su i mnogi gradski vijećnici i predsjednici mjesnog odbora. Svi oni koji na neki način brinu o gradu i o sudbini i budućnosti grada. Ono što danas slavimo to je kruna hrvatske hrabrosti i pobjede kao i kruna hrvatske žrtve. Nema ljepšega osjećaja nego penjati se danas na Kninsku tvrđavu i biti ponosan na dane koji su iza nas, a vjerujem da se tako osječaju i sve one tisuće drugih ljudi koji su sada u Kninu, ali i diljem lijepe naše. Ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su prije te 22 godine došli u tom trenutku na kninsku tvrđavu, pumama, gardistima, snagama specijalne policije, snagama vojne policije. Svima onima koji su tada strijeli naravno za svoj život zajedno, ali i život svojih najmilijih. Zbog toga još jednom najveći pozdrav hrvatskim braniteljima, pogotovo onima koji su se izgradili u Oluji i bili dio te Vojno redarstvene akcije. Prije te velike akcije u hrvatskoj smo imali i veliki rat koji je upravo završio ovom velikom intervencijom koja je donijela ovako veliku pobjedu. Ovom prilikom hvala i topao pozdrav svim članovima obitelji poginulih, nestalih, umrlih hrvatskih branitelja, onima koji su te ratne godine najteže proživljavali. Vjerujem kako se još uvijek sjećaju svojih suza napetosti, tjeskoba, straha i gubitka koje im nitko nikada ne može nadomjestiti. Isto tako ovom prilikom želim zahvaliti našim maratoncima koji su na ovaj poseban način obilježili ovaj dan. Hvala im za svaki kilometar koji su danas istrčali i neka ovo postane jedna nova prekrasna tradicija našeg kraja. Za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti trče mnogi maratonci diljem zemlje, pa su tako odlučili i naši sugrađani pokazati koliko je svima stalo da se ovaj dan naše slobode i pobjede još više proslavi, svatko na svoj jedinstven način. Danas je i Dan hrvatskih branitelja i zbog toga branitelji budite ponosni, svaki dan života u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Budite ponosni na sve naše oluje, a posebno Oluju 1995.”

Nakon dogradonačelnika Krešimira Žagara, nekoliko riječi rekao je i organizator polumaratonske utrke Siniša Kanis.

kanis

“Zahvalio bih se svim trkačima što su se odazvali prvoj memorijalnoj utrci u povodu akcije Oluja i Dana Domovinske zahvalnosti. Utrka je zamišljena da bude u dužini od 22 kilometra za 22. obljetnicu Oluje. Pohvalio bih dvojcu mladih od 19 i 22 godine koji su istrčali utrku zajedno s nama iskusnijim trkačima. Nadam se nagodinu da će to prerasti u jednu veću utrku s više trkača. “

Pogledajte također:> Ljubitelji trčanja grada Našica trče 22 kilometra u čast na Oluju

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2017/8mjesec/5/v1/v2{/gallery}
 

Pročitajte još