Projekt „Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Sentlorinc- Slatina-Našice“

 slatina21 2 1a

Danas je u Zavičajnom muzeju u Slatini održana početna konferencija projekta „Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Slatina-Sentlorinc-Našice“, koji je u okviru 3. natječaja za prijavu projekata za financiranje bespovratnim EU sredstvima iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, odobren Gradu Slatini.

 

Partneri  u projektu su Grad Slatina, kao vodeći korisnik, te zaklada Brantner-Koncz iz Szentlorinca, Grad Našice i Zavičajni muzej Slatina.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 373.772,50 EUR, od čega se na Grad Slatinu odnosi 191.405,00 EUR, na zakladu Brantner-Koncz 100.080,00 EUR, na Zavičajni muzej Slatina 32.972,50 EUR te na Grad Našice 49.315,00 EUR. Bespovratna potpora iznosi 85% vrijednosti proračuna pojedinog projektnog partnera, a provedba projekta  započela je 1. veljače ove godine, a završit će 31. svibnja 2014. godine.

Na početku današnje konferencije sve nazočne je pozdravio gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, a s informacijama vezanim uz samu realizaciju projekta govorio je voditelj  Zajedničko tehničkog tajništva dr. Martón Szűcs (Suč). Sam projekt predstavio je Marin Kokorić, predstavnik Grada Slatine kao partnera u projektu, a o značaju ovog projekta za zakladu Brantner-Koncz i sam grad Szentlorinc, u svojoj je prezentaciji istaknuo sin gradonačelnika Szentlorinca Robert Győrvári.

{gallery}Slike_tekstovi/2013/2mjesec/21/v2{/gallery}

Prezentaciju pod nazivom Novo putovanje starom prugom  održala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Dragica Šuvak.

Današnjoj konferenciji nazočan je bio i našički gradonačelnik Krešimir Žagar, koji je kroz zanimljivu prezentaciju predstavio grad Našice kao i korisnike ovog projekta – Zavičajni muzej Našice, Hrvatsko kulturno društvo Lisinski te Gradsku glazbu Našice.

 

Našice se kao partner uključio u ovaj projekt i ono što nas je povezivalo prije 120 godina je baš bila baš ta carska željeznica, a ona nas povezuje i danas.  Mogućnosti koje se nude kroz ove europske projekte su velike pa smo i ovaj projekt prihvatili objeručke. Uspjeti ćemo obogatiti turističku ponudu našeg grada, pojačati suradnju između ovih gradova, ali i svatko za sebe nastaviti razvijati svoj kraj. Osobno mogu zahvaliti gospodinu Roštašu i gospodinu Győrvári što smo se uspjeli ovako lijepo dogovoriti i udružiti. Ovaj projekt je izuzetno dobro ocijenjen i prihvaćen, jer čak 85% sufinanciranja troškova bespovratno je iz Europske unije i sa kojima možemo slobodno očekivati da ćemo mnoge stvari u Našicama puno jednostavnije riješiti u ovoj godini. Tu svakako možemo spomenuti manifestaciju “Hrvatske šume”, ali i događanja Antunovsku smotru folklora povodom Dana grada. Ne samo što ćemo riješiti dio troškova tih manifestacija nego ćemo i obnoviti i opremiti kulturne stupove našeg grada, HKD “Lisinski” koji će kroz projekt nabaviti nove nošnje i nove instrumente te opremiti i pjevački zbor, a isto tako Gradsku glazbu koja će se također obogatiti novim instrumentima, odorama kao i odorama za našičke mažoretkinje. – rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

slatina21 2 4a

Uz našičkog gradonačelnik, na konferenciji su bili nazočni i pročelnica Upravnog odijela za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Našica Tomislava Kuricek, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak te predsjednik HKD Lisinski Danko Justić.

Glavne aktivnosti dijela projekta koji se odnosi na Grad Našice bit će renoviranje i obnova muzejske građe u Zavičajnom muzeju Našice,  kupovina opreme za Kulturno umjetničko društvo Lisinski te Gradsku glazbu Našice, kao i sufinanciranje proslave Dana grada Našica i manifestacije “Hrvatske šume”. Osim toga, projektom je planirano i niz događanja kao što su konferencije, izložbe, koncerti, uzajamna gostovanja i slično.

 

{module Adsense 300×250 – slika} {module Adsense 300×250 – slika}

Pročitajte još

This will close in 8 seconds