Proglašeni rezultati 8. ocjenjivanja kvalitete našičkog meda

pcelari
pcelari

Na etno imanju Ribnjaci u Donjoj Motičini održano je tradicionalno druženje članova Pčelarske udruge Pčela Našice, u sklopu kojeg i svečano proglašenje rezultata 8. ocjenjivanja kvalitete meda te dodjela nagrada. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMENa ocjenjivanje su pristigla 32 uzorka meda 22 pčelara, a kušači su bodovali okus, miris, boju i čistoću te su rezultati organoleptičkog ispitivanja zbrojeni s analizom vode. Kušani su uzorci bagrema, lipe, suncokreta, medljikovca te livadnog i cvjetnog meda. Pčelarima koji su prijavili svoj med na ocjenjivanje dodijeljeno je 7 zlatnih, 20 srebrnih te 5 brončanih pčela. Ovogodišnji šampion je OPG Marija Dalšašo koja je za svoj cvjetni med dobila najvišu ocjenu stručnog povjerenstva. Zlatnu pčelu dobili su Mile Ćupurdija, OPG Dragoljub Amidžić, Mirko Jukić, Plaminko Crnković, Krešimir Vojtek i OPG Marija Dalšašo, svi za cvjetni med. Mirko Jukić dobio je zlatnu pčelu i za lipov med.

Nazočne je pozdravio predsjednik Pčelarske udruge Pčela Našice Željko Špoljarić, istaknuvši kako su najviše uspjeha imali mlađi pčelari. ”Mlađi pčelari koji su u udruzi dvije-tri godine su uzeli više od pola zlata, a mi koji pčelarimo 10-15 godina nismo zadovoljili. Potrebna je veća ozbiljnost  i moramo dati više truda”, rekao je Špoljarić. 

Predsjednik povjerenstva prof. dr. Zlatko Puškadija, predsjednik Katedre za pčelarstvo, zoologiju i zaštitu prirode na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku naglasio je da je našički kraj tradicionalno dobro područje za sakupljanje bagrema, ali je ova godina bila loša, jer je proljeće bilo izuzetno nepovoljno.

“U proljeće kada je bagrem počeo cvasti, padale su kiše, a onda je krajem travnja svježe pupove poharao mraz. Samo su sretnici dobili nešto malo bagrema. Ova godina je bila teška te su podbacili i druge sorte meda, tako da je najviše bilo uzoraka cvjetnog meda koji se dobije od više vrta bilja.” – pojasnio je  Puškadija. Napomenuo je da natjecanje našičkih pčelara za ocjenu kvalitete nije revijalnog karaktera, već je med valoriziran prema nacionalnim standardima koje je propisao Hrvatski pčelarski savez. Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Zlatko Puškadija je istaknuo kako je našički med, sveukupno gledajući, kvalitetan te da kupci mogu biti sigurni i zadovoljni.

“Znamo da je svaki pčelar ponosan na svoje pčele, a možete biti ponosni i na svoj med. Pčela sigurno donese dobar med u košnicu i samo je pitanje koliko pčelar upropastiti taj med. No našički pčelari su iz godine u godinu sve bolji. Savladali su osnovne tehnologije manipulacije medom u vrcaoni i pakirnici. Paze na čistu ambalažu i higijenu vrcaone koju su digli na višu razinu. Za vrcanje više ne koriste radionice, garaže ili kuhinje. Više nema plastike i pocinčanih limova, mljekarskih kanti, već se upotrebljava prehrambena plastika i inox. Naravno, da vrcanje i higijensko postupanje utječe i na podizanje kvalitete. A dobra pčelarska praksa i rad budu uvijek nagrađeni, što se vidi da je manje brončanih pčela nego prošle godine. Svaki kupac može biti zadovoljan i siguran kada kupi med od našičkih pčelara.” – rekao je Zlatko Puškadija.

Pčelarima je čestitao i zahvalio gradonačelnik Krešimir Žagar, koji je ujedno i počasni član našičke udruge pčelara. Naglasio je da Grad Našice subvencionira pčelare što doprinosi podizanju proizvodnje meda.

“Grad pomaže rad udruge, a to ćemo činiti i dalje. Udrugu pomažemo dodjelom potpora iz gradskog proračuna. Grad ima sredstva kojima će se direktno pomagati pčelarima, a dodjeljivat će se prema broju zajednica. Sredstva su namjenska za podizanje pčelarske proizvodnje i njima želimo stvarati dodane vrijednosti u gradu.” – poručio je Krešimir Žagar.

Podršku lokalne zajednice našičkoj udruzi pčelara koja ima dugogodišnju uspješnu tradiciju pohvalio je tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislav Gerić, koji je predočio sadašnje stanje i najavio buduće aktivnosti krovne institucije organiziranja pčelara.

bricks2016

Pročitajte još

Učitavanje...