Prevarena putem interneta

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske tijekom mjeseca siječnja, 61-godišnja hrvatska državljanka je putem interneta stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj je obećala poslati paket.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU svrhu otkupa paketa, do mjeseca svibnja, na više nepoznatih bankovnih računa, uplatila je više desetaka tisuća kuna. Oštećenoj do današnjeg dana nije isporučen paket, niti joj je vraćen novac. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Kako ne biste postali žrtva prevaranta, policija vam savjetuje da olako ne prihvaćate neprovjerena poznanstva i neuobičajene zahtjeve za novčane uplate. Jedna od najučinkovitijih obrana od prijevara preko interneta je podizanje svijesti potencijalnih žrtava o opasnostima s kojima se mogu susreti na internetu. O mogućim prijevarama putem interneta, ali i o načinima zaštite, možete pročitati ovdje.

Trgovao tuđim kriptovalutama

U vremenu od 2017. godine do mjeseca veljače ove godine, nepoznati počinitelj je na nezakoniti način došao do podataka i pristupio internetskom računu za trgovanje kriptovalutama 26-godišnjeg hrvatskog državljanina. Potom je izvršio konverziju kriptovaluta te je zbog pada vrijednosti valute, 26-godišnjak oštećen za više desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Ukrao mobitel

Tijekom mjeseca svibnja, u noći, na prostoru „Katakombi“ u Tvrđavici, nepoznati počinitelj je otuđio mobitel 18-godišnje hrvatske državljanke. Vlasnici je počinjena materijalna šteta od više tisuća kuna. Policija nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Putem interneta kupovao aplikacije

U vremenu od svibnja do srpnja, nepoznati počinitelj je na nezakoniti način došao do podataka bankovne kartice 26-godišnjeg hrvatskog državljanina. Potom je putem Interneta, koristeći se pribavljenim podacima, kupovao razne aplikacije u vrijednosti više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Demontirao i ukrao solarne panele

U vremenu od lipnja prošle godine do lipnja ove godine, na Puškašu kod mjesta Topolje, nepoznati počinitelj je s kamp kućice ukrao solarne panele i ribolovni pribor. Vlasniku, 60-godišnjem hrvatsku državljaninu, počinjena je materijalna šteta više desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 9 prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodilo se pet prometnih nesreća, na području Đakova dvije te na području Belog Manastira i Našica po jedna prometna nesreća.

Jučer, 5. srpnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske u prometu su zaustavljena 3 vozača (2 vozača bicikla i 1 vozač teretnog automobila), koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Najveća prisutnost alkohola u krvi utvrđena je u 19,27 sati u Šećerani, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 37-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,59 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

U 18,25 sati, u Tenji, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom u kojoj je 33-godišnji hrvatski državljanin iz Tenja upravljao je osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje. Uhićen je sukladno Prekršajnom zakonu, a kako je 33-godišnjak od 1. kolovoza 2019. godine dva puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, privremeno mu je oduzeto vozilo kojim je upravljao, do donošenja pravomoćne presude Općinskog suda.

Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci, kada stekne pravo na upravljanje i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Pročitajte još

Učitavanje...