Preplavimo internet lijepim fotografijama naših županija – #ostanidoma i prijavi se na natječaj!

Hrvatska zajednica županija pokrenula je peti po redu foto-natječaj „Volim svoju županiju“ kako bi ljubitelje fotografije potaknula da kroz objektive svojih fotoaparata zabilježe ono najbolje od županija u kojima žive.

Pozivaju se svi kreativci da prijave svoje najbolje fotografije koje uključuju zanimljivosti – ljude, životinje, znamenitosti, skrivene detalje pojedinih županija – u kombinaciji s prirodnim ljepotama, kulturnom i prirodnom baštinom s područja svih županija u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na preporučenu izolaciju zbog borbe protiv koronavirusa, Hrvatska zajednica županija poziva sve amaterske i profesionalne ljubitelje fotografije da se pridržavaju propisanih mjera, te umjesto izlaska vani, pregledaju postojeće fotogalerije te do 15. svibnja prijave najbolje fotografije na internetskoj adresi https://www.volimzup.hr/ kako bi u ovo teško vrijeme Internet preplavili lijepim fotografijama naših županija.

Svaki autor može poslati najviše tri fotografije, a osigurane su nagrade za najbolje u dvije kategorije – prema mišljenju stručnog žirija te za fotografiju s najvećim brojem prikupljenih lajkova unutar aplikacije Volim svoju županiju. Pravo sudjelovanja u natječaju nemaju sudionici koji su u prethodnim natječajima „Volim svoju županiju“ u razdoblju od 2016. do 2019. godine osvojili jednu od nagrada za prvo mjesto u kategorijama fotografija s najviše lajkova i dijeljenja.

Projekt „Volim svoju županiju“ započeo je 2016. godine s ciljem poticanja građana na promociju vlastite županije, a prošle je godine prijavljeno više od 3600 fotografija iz svih hrvatskih županija. Iz svake županije bira se po jedna fotografija u postav putujuće izložbe koja obilazi županije doprinoseći buđenju regionalnog identiteta.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija ponovno je naša profesionalna fotografkinja Mare Milin, koja se prisjetila svojih početaka u foto natječaju: „Nedavno sam zastala, s telefonom u ruci, u SMS poruci je pisalo da je ovo moja četvrta godina s Hrvatskom zajednicom županija i natječajem Volim svoju županiju. Kud prije? Dakle, eto nas opet, s, nadam se, još kvalitetnijim prijavama. Količina je već odavno prešla neke pragove, dobivamo jako puno prijava, prošle godine oko 3600, zavrtjelo mi se u glavi, ali puno više volim kad mi se vrti u glavi i malo mi zalupa srce od kvalitete.“

Cijeli postav izložbe najboljih fotografija iz 2019. godine po prvi je puta doniran jednoj ustanovi – Općoj bolnici Zadar. „Činjenica da fotografije nakon izložbi završe u nekom objektu u kojem je potrebno razveseliti ljude, ili im pružiti pozitivnu distrakciju (kao što je to u zadarskoj Općoj bolnici), dakle, ta činjenica me posebno veseli i zbog nje sve nekako ima nov i humaniji cilj. Stvoriti nešto lijepo i time veseliti druge ljude. To je veliki bonus ovoj manifestaciji“, ističe Mare Milin.

Pravila nagradnog natječaja „Volim svoju županiju“

Hrvatska zajednica županija poziva sve kreativce da se prijave na foto-natječaj „Volim svoju županiju“ za najbolje fotografije koje uključuju zanimljive detalje (ljude, životinje, znamenitosti, skrivene detalje pojedinih županija) u kombinaciji s prirodnim ljepotama, kulturnom i prirodnom baštinom s područja svih županija u Republici Hrvatskoj.

Cilj je natječaja „preplaviti“ Internet viralnim fotografijama kreativnih i zanimljivih detalja iz svih krajeva hrvatskih županija. Viralne su fotografije po svojoj definiciji fotografije koje se internetom šire iznimnom brzinom. Upravo zbog toga često se koriste u promociji različitih tvrtki i proizvoda bez povezivanja s određenom markom.

Natječajem želimo potaknuti mlade umjetnike/amatere da sami stvaraju i razmišljaju o detaljima i zanimljivostima županija, kao destinacijama koje osim svojih ljepota nude i zanimljive sadržaje prilagođene objavljivanju u novim medijima. Tema fotografije „Volim svoju županiju“ omogućuje autorima/autoricama široki kreativni izražaj. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Republike Hrvatske.

Trajanje natječaja

Foto natječaj je otvoren od 15. ožujka do 15. svibnja 2020. godine. i održava se unutar aplikacije Volim svoju županiju na web stranici https://www.volimzup.hr/.

Uvjeti i način predaje fotografija

Sudionici: svi fotografi/fotografkinje, amateri/amaterke i profesionalci/profesionalke, državljani/državljanke Republike Hrvatske.

Pravo sudjelovanja u natječaju nemaju sudionici koji su u prethodnim natječajima „Volim svoju županiju“ iz 2016., 2017. i 2018. i 2019. godine osvojili jednu od nagrada za prvo mjesto u kategorijama fotografija s najviše lajkova i dijeljenja.

Svaki/svaka autor/autorica može poslati najviše tri (3) fotografije.

Fotografije se predaju isključivo online i u digitalnom obliku putem aplikacije Volim svoju županiju na adresi: https://www.volimzup.hr/ . Neistinite montaže se ne primaju.

Tijek natječaja

Prijavljene će se fotografije natjecati u dvije (2) različite kategorije – najbolja fotografija prema mišljenju stručnog žirija i fotografije s najvećim brojem skupljenih lajkova. Fotografijama se lajkovi mogu dodijeliti unutar aplikacije Volim svoju županiju https://www.volimzup.hr/  prijavom na Facebook račun. Fotografija koja na zadnji dan natječaja prikupi najveći broj lajkova osvaja prvu nagradu u toj kategoriji.
Sve pristigle fotografije na foto – natječaj svaki član stručnog žirija ocjenjuje bodovima od 1 – 10. Fotografije koje će biti bodovane s 32 i više bodova ulaze u uži izbor za pobjednike.

Foto: ustupljena fotografije

Pročitajte još