Predstavljanja kataloga “Čovjek u prostoru i prostor kroz vrijeme: Odnos čovjeka i prostora u svijetlu istraživanja našičkog kraja”

pozivnica muzej

pozivnica muzej

Pozivamo vas na predstavljanje arheološkog projekta STRATEŠKO KORIŠTENJE PROSTORA i promociju publikacije “Čovjek u prostoru i prostor kroz vrijeme: Odnos čovjeka i prostora u svijetlu istraživanja našičkog kraja”.

Predstavljanje i promocija projekta održat će se 14. listopada u Izloženom salonu ZMN, a projekt će predstaviti dr. sc. Zorko Marković, dr. sc. Hrvoje Kalafatić i Katarina Botić sa Instituta za arheologiju Zagreb te Danimirka Podunavac, dipl. arheologinja iz Našica.

Projektna ideja obuhvaća promatranje šireg našičkog prostora kroz sva prapovijesna i povijesna razdoblja, njegovih geoloških specifičnosti, prirodnih resursa te promjena u krajoliku izazvanih ljudskim djelovanjem ili klimatskim promjenama. O nekim aspektima tih promjena govore nam i položaji na kojima su smještana naselja kroz prošlost.

Drugim riječima, predstavit će se najnovija otkrića i istraživanja 8000 godina duge povijesti našičkog kraja u kojemu su prisutne gotovo sve kulture i razdoblja od kamenog doba, brončanog i željeznog doba, preko antike, srednjeg vijeka do novog vijeka.

bricks2016

Pročitajte još