Požar na vikendici

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske tijekom noći s 01. na 02. siječnja u Aljmašu, došlo je do požara na vikend kući vlasništvo 49-godišnjeg hrvatskog državljana. Obavljenim očevidom utvrđeno kako je tijekom loženja peći na kruta goriva došlo do proboja stijenki dimnjaka i zapaljenja drvenih elemenata krovišta. Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dalj. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je izvješće.

Požar dimnjaka, savjeti – kako se zaštiti od požara

U svrhu zaštite života ljudi i imovine od požara donesen je Zakon o zaštiti od požara, koji vlasnike ili korisnike dimnjaka i ložišta obvezuje da ih održavaju u ispravnom stanju, o čemu moraju posjedovati dokumentaciju. Požari dimnjaka su vrlo česti. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu. Čađa je po svom sastavu pretežno čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala sam po sebi ne predstavlja opasnost. Ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, čađa u dimnjaku će izgorjeti bez posljedica te će dimnjak ostati čist. Do požara u dimnjaku najčešće dolazi zbog nastalih promjena u načinu loženja i promjena gorivih tvari. Kad je dimnjak solidno i pravilno građen, ne postoje posebne opasnosti za širenje požara na ostale građevinske dijelove.Međutim, najčešće se događa da ima manjih građevinskih pogrešaka na dimnjaku, kao što je raspucanost dimnjaka, oštećenje vratašca i slično. U takvim slučajevima često dolazi do proširenja požara.

Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od:

  • let iskri – iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i na okolni zapaljivi materijal, što može uzrokovati zapaljenje;
  • zagrijavanje zidova dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je obzidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i slično) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor;
  • prijenos požara na građevinske elemente zgrade – kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovne, međukatna konstrukcija), koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište i/ili međukatnu konstrukciju, što može imati katastrofalne posljedice;
  • pucanje dimnjaka – uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu – i do 1000 °C. Dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala.

 

Krađa goriva iz radnog stroja

U vremenu od 26. prosinca do 02. siječnja, u Nemetinu, nepoznati počinitelj provalio je rezervoare radnog stroja i kontejner te ukrao više od 140 litara pogonskog goriva i agregat za proizvodnju struje. Tvrtka iz Vinkovaca oštećena je za nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Krađa dijagnostičkog uređaja

U noći s 17. na 18. prosinca, u Kolodvorskoj ulici u Osijeku, nepoznati počinitelje je iz otključanog osobnog automobila ukrao dijagnostički uređaj za automobile vlasništvo tvrtke iz Osijeka. Tvrtka je oštećena za više desetaka tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Pronalazak ručne bombe

Jučer, 02. siječnja, oko 14,10 sati, 29-godišnjak iz Knežava je na poljoprivrednoj površini u blizini mjesta Kneževo pronašao ručnu obrambenu borbu M-52. Bombu je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu na mjestu pronalaska izuzeo.

 

Prometne nesreće i događaji u prometu na području PU osječko – baranjske

Na području Policijske uprave osječko – baranjske u protekla 24 sata evidentirali smo šest prometnih nesreća, gdje je u jednoj prometnoj nesreći jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede. Preostalih pet prometnih nesreća za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodile su se tri prometne nesreća i po jedna području Belišća, Đakova i Belog Manastira.

Na području Policijske uprave osječko – baranjske u protekla 24 sata policijski službenici su u prometu zaustavili tri vozača (dva vozača osobnog automobila i jednog bicikla) koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. Najveća prisutnost alkohola u krvi utvrđena je u 22,35 sati, u Bilju, kada su policijski službenici zaustavili bicikl sa kojim je upravljao 71-godišnji vozač. Vozaču je utvrđena nedozvoljena prisutnost alkohola u krvi u od 1,63 grama po kilogramu.

 

Foto: ilustracija

Pročitajte još