Povodom velikih uspjeha Tamburaškog društva „Dora Pejačević” organiziran svečani prijem u Gradskoj vijećnici

Tamburaško društvo „Dora Pejačević” Našice je već duže vrijeme poznato po svojim izvanrednim nastupima na lokalnim i regionalnim natjecanjima, a danas su ih primili gradonačelnik Krešimir Kašuba i direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler. Također su im čestitali na postignutim uspjesima od kojih treba izdvojiti zapažen nastup na 47. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe čija je jedna večer održana upravo u Našicama.

Treba svakako napomenuti kako je Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Dora Pejačević” pod ravnanjem prof. Deana Koprija, osvojio dvije Zlatne plakete „Tambura Paje Kolarića” – prvu za najviše bodova u kategoriji tamburaških orkestara, a drugu za najviše bodova osvojenih na 47. Međunarodnom festivalu. Također, našički tamburaški orkestar osvojio je i Zlatnu plaketu „Izvedba 47. Međunarodnog festivala” za najbolju interpretaciju instrumentalne skladbe „Bijeg u glazbu” Danijela Koprija uz solistu na akustičnoj gitari Marija Huja.

Promocija Grada Našica

Gradonačelnik Kašuba je Tamburaškom društvu darovao prigodne poklone i torbe s logom Grada, a obećao im je daljnju pomoć i potporu. Također im je čestitao na dosadašnjim uspjesima te je istaknuo njihovu važnu ulogu u promicanju Našica.

„Jedan od razloga prijema je uspjeh našeg Tamburaškog orkestra na 47. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe koji se održao prije dva tjedna. U Našicama je održana treća večer i osobno sam poslušao konkurenciju, ali naše tamburaško društvo je stvarno zasjalo i na to sam posebno ponosan. Oni su prvaci u svom umjetničkom djelovanju i predstavljaju duh našeg rada, a posebno je važna promocija Dore Pejačević, naše najpoznatije Našičanke jer integracija kulturnog i prirodnog nasljeđa ima velik značaj. Koncert je održan u novouređenoj višenamjenskoj dvorani, a želim se zahvaliti svim članovima i članicama orkestra, obitelji i profesorima koji su nam to omogućili.” – izjavio je gradonačelnik zaželjevši im još mnogo godina uspješnog djelovanja.

Tamburaško društvo ima zaista vrijedne i talentirane glazbenike

Dean Kopri, dirigent orkestra Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ zahvalio je gradonačelniku i direktorici Turističke zajednice na prijemu izrazivši uvjerenje da će i dalje svojim nastupima oduševljavati publiku i doprinositi promociji Našica, ali i Hrvatske.

„Izuzetno smo zahvalni Gradu i Turističkoj zajednici koji nas već godinama podupiru i nadam se da svojim uspjesima opravdavamo pojam „zlatnog orkestra”. Volimo svirati i sretni smo kad sviramo, ali ponekad moramo otkazati neki koncert jer nismo svi u punom sastavu. Naime, imamo članove od 12 godina starosti do odraslih osoba – tu su fakulteti, poslovi, roditelji i životne obaveze. Drago mi je da u Gradu ima toliko prilika jer se mladi sve manje bave tamburaškom glazbom. Prošle godine smo također bili vrijedni i osvojili smo pregršt zlatnih plaketa na natjecanjima. Sudjelujemo na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe, gdje nas žiriji već godinama prepoznaju kao predstavnike umjetničkog aspekta tamburaškog muziciranja. Također, dvije godine zaredom smo osvajali zlatne plakete na natjecanju tamburaških orkestara u Dugom Selu. Ne volim se hvaliti, ali imamo zaista vrijedne i talentirane glazbenike i mislim da to treba na ovaj način proslaviti.” – zaključio je Kopri.

Glazbu stvaraju zbog zadovoljstva

Profesor Danijel Kopri je gradonačelniku Kašubi uručio i poklon kao znak zahvalnosti na dugogodišnjoj podršci, a s nekoliko se riječi osvrnuo i na minuli rad Tamburaškog orkestra Tamburaškog društva „Dora Pejačević”.

„Moje note dolaze iz mira, ne iz buke i galame. Zato sam sretan što smo preselili u Posjetiteljski centar na ulazu u Veliki park. Iako smo tamo podstanari, taj prostor pruža unutarnji mir. Kad prije izlaska sunca sjednem za pianino, osjećam da se ništa ne događa slučajno. To je možda ono što sam cijeli život tražio – tu tišinu u kojoj glazba prolazi i dolazi. Presretan sam što sam dio ovoga svijeta i što ću moći još dugo raditi i vjerujem da ću vidjeti mlade snage koje dolaze u orkestar. Svi su željni sviranja i putovanja, a imamo i velikih planova. Iako smo osvojili mnoge nagrade, ne volim se hvaliti njima jer glazbu stvaramo zbog zadovoljstva, a najvažniji trenuci su oni kad djeca daju najviše od sebe.” – izjavio je profesor Kopri. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još