Donja Motičina – Proslava dana Općine

dan1_14_6_1a

Jučer je u Donjoj Motičini u općinskim prostorijama održana svečana sjednica u čast proslave Dana općine. Prije sjednice vijećnici su na glavnom groblju položili vijenac i upalili svijeću za sve poginule branitelje iz Donje Motičine. Na samoj svečanoj sjednici uz domaćine i načelnika Željka Kovačevića bio je i veliki broj gostiju  iz bliže i dalje okoline. Naravno, kao i godinama prije, sjednici je prisustvovao i župan Vladimir Šišljagić, koji je jedan od zaslužnijih što se ova općina ovako naglo razvija i što postiže zavidne rezultate kao malo koje mjesto u Republici Hrvatskoj.

Na početku sjednice za riječ se javio načelnik Željko Kovačević, koji je pozdravio sve prisutne goste  te je naglasio kako s radošću i ponosom može reći kako je već 15 godina prošlo od osnutka općine Donja Motičina. Prisjetio se i burne povijesti ove male općine, a i dotakao se dana koji su pred njima. Naglasio je kako je skromni izvorni proračun veliki problem za ozbiljne projekte, te se jedino dobrom racionalizacijom, ali i velikom pomoći od strane Županije i tvrtki, mogu ostvariti dobri rezultati.

dan1_14_6_2aDonja Motičina u zadnje tri godine doživljava procvat i od općine s velikim problemima dolaze do općine koja se može pohvaliti mnogim završenim projektima i onima koji su pri završetku. U zadnje vrijeme izgrađeni su: nogostupi, pozornica, adaptirana mala škola, sufinancirana nabavka kanti za odvoz smeća, uređen poslovni prostor Astor, uređeni domovi i dječja igrališta u Seoni i Motičini, uređeno spomen obilježje u središtu mjesta, izgrađeno rukometno – športsko igralište i uređene škole, napravljena dva pješačka prijelaza, sanirani dijelovi potoka, izgrađene četiri autobusne čekaonice, postavljena turistička signalizacija, uložena velika županijska sredstva u rekonstrukciji Vinogradske ulice, novoasfaltirane ulice I. Mažuranića i M.P. Miškina, kao i dva sokaka u selu, izmijenjen je prostorni plan Općine zbog ceste za Kamenolom Crna glava, u tijeku je izgradnja plinske mreže za Seonu i Motičinu, pokrenuta izrada prostornog plana poslovnog prostora, zajedno sa Hrvatskim vodama općina pokreće projekt izgradnje akumulacijskog jezera u Seoni, provodi se katastarska izmjera koja je od velike važnosti za općinu i njene stanovnike, završeni su projekti za kanalizaciju, a dobivena je i građevinska dozvola za istu, pri kraju je izrada projekta nastavno – športske dvorane, izrađena je dokumentacija za javnu rasvjetu u Seoni i Motičini i mnogi drugi projekti. Načelnik Kovačević podsjetio je kako je prošle godine dostojno obilježena 20. obljetnica odlaska Motičana, vukovarskih dragovoljaca u obranu Vukovara. Sufinancira se prijevoz srednjoškolaca i potpomažu brojne udruge u općini, kao što se posebno obraća pozornost u radu s mladima. Već ove godine, kako je rekao načelnik Kovačević, namjeravaju urediti vodoopskrbu u Gornjoj Motičini, te izraditi urbanistički plan uređenja Topolinke, izgraditi športsku dvoranu, a želja im je jednog dana napraviti biciklističku stazu između Donje Motičine i Našica. Isto tako željeli bi izgraditi rukometno igralište u Seoni, te napraviti kanalizaciju u Motičini, ali i mnoge druge zacrtane projekte dovesti do kraja. Još jednom se načelnik Kovačević zahvalio Županiji i županu Vladimiru Šišljagiću na pomoći koju im pružaju, kao i svima onima koji su pridonijeli da se njihova mala općina ne osjeća mala i zaboravljena, nego kao općina koja postaje sve privlačnija ljudima za život.

{gallery slider=boxplus.carousel width=123 height=110 layout=flow}Slike_tekstovi/2012/6mjesec/15a/v1{/gallery}

Na kraju svečane sjednice i nakon što su se okupljenim gostima obratili i ostali gosti, dodijeljene su zahvalnice najzaslužnijim mještanima, kao i svima onima koji su na ovaj ili onaj način pripomogli da se općina ovako lijepo razvija. Svakako moramo napomenuti kako je među ostalim predstavljena i knjiga „Naši korijeni“, autora Josipa Patajca, u kojoj su zapisani i na taj način očuvani mnogi povijesni podaci ovoga kraja.

Nakon svečane sjednice svi okupljeni su otišli u osnovnu školu i tamo je Župan Vladimir Šišljagić otvorio izložbu sa mnogim autohtonim umjetničkim radovima umjetnika iz Donje Motičine, radove Udruge žena Seona kao i etno sobu HKD-a “Izvor” Donja Motičina i LD “ZEC” Donja Motičina.

Na posljetku svi su otišli na ručak na ribnjake obitelji Peršić.

Zahvalnice darivateljima krvi, sponzorima i poduzećima kao i pojedincima koji su na razne načine pripomogli općini Donja Motičina.

Darivatelji krvi:

 1. Vinko Kubinčan, do sada dao krv više od 75 puta
 2. Dražen Damjanović, do sada dao krv više od 50 puta
 3. Ivica Žigić, do sada dao krv više od 50 puta
 4. Zlatko Bošnjaković, do sada dao krv više od 50 puta
 5. Ivanka Knežević, do sada dala krv više od 35 puta
 6. Katica Blažević, do sada dala krv više od 35 puta
 7. Katica Forintić, do sada dala krv više od 35 puta

Zahvalnice sponzorima, poduzećima i pojedincima:

 1. Robert Radojković – za obilježavanje 20. godišnjice odlaska hrvatskih branitelja u Vukovar – Triatlonac i maratonac koji je prošle godine otrčao maraton od Donje Motičine do Vukovara u dionici od čak 95 kilometara u 7 sati
 2. Josip Patajac – zahvalnica za promicanje povijesti i društvenih vrijednosti
 3. Papuk d.d. Našice – zahvalnica za promicanje javnog i društvenog života
 4. Hrvatske šume, šumarija Đurđenovac – zahvalnica za promicanje javnog i društvenog života
 5. Caucio d.o.o. Našice – zahvalnica za promicanje javnog i društvenog života

dan1_14_6_3a

Pročitajte još