Povodom 17. obljetnice osnutka “Krila Oluje” na poštanskoj marki

Povodom obilježavanja 17. obljetnice osnutka akrobatske grupe “Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Hrvatska pošta je u srijedu 3. kolovoza 2022. godine u optjecaj pustila novi prigodni poštanski blok čiji je motiv formacijski let zrakoplova akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je “Krilima Oluje” njihov 17. rođendan poželjevši im da i dalje pokazuju i dokazuju profesionalizam i uvježbanost Hrvatske vojske.

“Hvala Hrvatskoj pošti na ovoj inicijativi. Akrobatska grupa “Krila Oluje” s letačkim programom prepoznatljiva je i van granica Hrvatske. Drago mi je što je fotografija s motivom njihova formacijskog leta odabrana za motiv poštanske marke.” – poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Autor prigodnog bloka je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a fotografiju je snimio satnik Darko Belančić, vođa akrobatske grupe “Krila Oluje”

“Krila Oluje” su akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) čija je zadaća prezentacija vještina, discipline te timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH. Akrobatska grupa “Krila Oluje” službeno je predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno – redarstvene operacije “Oluja” po kojoj je i dobila ime. Od tada je zabilježila više od 200 službenih javnih nastupa u Republici Hrvatskoj te u inozemstvu. Svoj program prezentirali su na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u brojnim europskim državama uključujući Rumunjsku, Sloveniju, Mađarsku, Njemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Belgiju, Italiju, Tursku, Poljsku, Dansku, Švicarsku, Ujedinjenu Kraljevinu i Francusku.

Na brojnim domaćim i međunarodnim aeromitinzima nastupe “Krila Oluje” pratili su milijuni gledatelja i zaljubljenika u akrobatsko letenje. Zbog složenosti elemenata od kojih se sastoji letački program, “Krila Oluje” našla su se u samom vrhu svjetskoga akrobatskog letenja, a za svoje nastupe osvojili su brojne nagrade i priznanja.

“Krila Oluje” djeluju u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila HRZ-a u Vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Piloti “Krila Oluje” lete na avionu Pilatus PC-9M. Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od tri metra pri brzinama do 550 km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2.5 g do +6.5 g. U okviru svog programa na vojnim manifestacijama i obljetnicama “Krila Oluje” izvode i specifičan manevar – prelet Missing man. To je tradicionalan način odavanja počasti u svijetu zrakoplovstva, a izvodi se tako da se jedan od aviona tijekom manevra izdvoji iz glavne formacije odajući počast svim nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima.

Autor: posta.hr

Pročitajte još