Povijesno nizak vodostaj Drave u Osijeku pokazao je što se sve krije uz obalu

Grad Osijek u suradnji s Hrvatskim vodama, Unikomom i Osječko – baranjskom županijom organizirao je akciju čišćenja Drave od Zimske luke pa sve do željezničkog mosta. Ronioci su na obalu iznosili stolce, auto gume, željezne šipke i ostali otpad, a sudionici akcije isti su prenosili u kamione gradske tvrtke Unikom koja će otpad zbrinuti.

„Drava je dosegnula povijesni minimum -172 centimetar koji nam je pokazao da Drava ne krije blago nego otpad pa smo ovom radnom akcijom željeli počistiti ono što se može. Otpad koji skupimo biti će razvrstan, inače je Grad Osijek jedan od vodećih gradova kada govorimo o razvrstavanju otpada.” – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Osijek će uskoro dobiti najdužu šetnicu uz rijeku u ovom dijelu Europe

Uskoro se dovršava i šetnica uz Dravu, projekt Hrvatskih voda kojim će Osijek dobiti najdužu šetnicu uz rijeku u ovom dijelu Europe, a ova je akcija poticaj građanima da čuvaju naše resurse i doprinesu očuvanju rijeke i njene obale.

“Klimatske promjene su vidljive i uzimaju danak, drago mi je da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem prati situaciju i svojim primjerom poziva i građane na odgovorno ponašanje. Promjene koje se događaju jasan su pokazatelj da se moramo prilagođavati i učiniti sve da olakšamo život našim ljudima, pa tako Osječko – baranjska županija priprema i gradi 16 sustava za navodnjavanje koji će pomoći poljoprivrednicima da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama i sušom kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo.” – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Rekordno nizak vodostaj stvara probleme i u plovnosti Drave. 2003. godine je zadnji put bila tako niska Drava, odnosno četiri centimetra viša od ovogodišnjeg vodostaja.

„Hrvatske vode, Osječko – baranjska županija i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pokrenuli smo projekt Integralnog upravljanja Dravom od nultog do 11 kilometra koji uključuje i Luku Tranzit. Tim ćemo projektom dugoročno riješiti problem pristupa rijeci Dravi, jednim djelom izgradnje hidrotehničkih građevina, a drugim dijelom i čišćenjem koje bi trebalo ovdje postati uobičajeno.” – rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

U sklopu zakonskih okvira Hrvatske vode uklanjaju nanose u rijeci Dravi, to je kontinuirani proces kojim se čini sve da se u što većoj mjeri osigura plovnost Drave.

Pročitajte još