Potpora Županije za rad i razvoj Zračne luke Osijek

Župan Ivan Anušić i direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos danas (8. srpnja 2021. godine) potpisali su Ugovor o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Osječko – baranjske županije Zračnoj luci Osijek za sufinanciranje poslovanja u zračnom prometu.

Pandemija koronavirusa izazvala je probleme kod svih zračnih luka u svijetu

„Osječko – baranjska županija je u zadnjih nekoliko godina povećala financijske potpore prema Zračnoj luci Osijek, koja je jedna od najpotentnijih prometnih infrastruktura na području naše županije te je potrebno i financijski podupirati njen rad. Smatram da Županija kao suvlasnik (20 posto) ima i zakonsku obvezu podupirati rad Zračne luke, kako bi u što kraćem vremenskom razdoblju mogla funkcionirati svojim punim ili djelomičnim kapacitetom, a Zračna luka Osijek mora početi donositi prihode ovom području, za što ima potencijale.

Na žalost, pandemija koronavirusa izazvala je probleme kod svih zračnih luka u svijetu, veliki broj njih i zatvorila, a gotovo sav putnički promet je bio zaustavljen, međutim vjerujem da će se uskoro normalizirati situacija i u zračnom prometu. Današnjim ugovorom Zračna luka Osijek ostvarila je potporu od milijun kuna od Osječko-baranjske županije, a ta sredstva bit će usmjerena na generiranje razvoja ne samo naše Županije već cijelog istoka Hrvatske.” – rekao je župan Ivan Anušić te dodao kako je Županija od 2017. godine odobrila ukupno 3,5 milijuna kuna izravnih potpora prema Zračnoj luci Osijek.

Uspjeh Zračne luke Osijek je u interesu cijele Slavonije i Baranje

Direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos zahvalio je županu na podršci i povjerenju. „Zračna luka Osijek je projekt koji se tiče svih i uspjeh je direktno ili indirektno u interesu svakog stanovnika Osijeka, županije i cijele Slavonije i Baranje. Velik je potencijal tu, no još više posla za baš svaki iskorak. Kratko vrijeme sam tu, radimo na kratkoročnim planovima, optimiziramo procese i radnu zajednicu, odnose s državom, imovinsko – pravna pitanja čije rješenje je nužno za bilo kakve investicije i razvoj bilo investitora ili sredstava EU.” – kazao je.

Naglasio je kako je po dolasku na čelu funkciju u Zračnoj luci Osijek napravljena analiza postojećeg stanja, koje se veže i na pandemiju i COVID. Između ostalog, željelo se utvrditi u kakvom je položaju Zračna luka te na koji način može što prije aktivirati međunarodne letove. Naime, sada funkcioniraju samo domaći letovi, i to po PSO programu RH, pa je Osijek trenutno povezan s Dubrovnikom, Splitom, Pulom i Rijekom. Također, razmatrana je i gotovost projektne dokumentacije uređenja zgrade putničkog terminala koja bi trebao ići u realizaciju početkom iduće godine. Naime, za prvu fazu rekonstrukcije i obnove i modernizacije zgrade putničkog terminala već je osigurano 30 milijuna kuna.

„COVID situaciju ne vidimo samo kao problem već ćemo je pokušati iskoristiti kao našu prednost te se uslijed promjena prometnih tokova pozicionirati na karti Europe i svijeta s međunarodnim letovima. U zračnom prometu linije se dogovaraju za iduću sezonu i teško je preko noći nešto napraviti, a mi godinu i pol dana nismo imali međunarodne letove. Sada želimo da linije koje uspostavimo budu stalne i kvalitetne, da se ne moraju gasiti. Na tom putu nam je potpora županije od iznimne važnosti. Osječka zračna luka treba podršku, vjerujem da je ima i od ministarstava, a mi svoj dio pripreme moramo odraditi.” – istaknuo je Kos.

Pročitajte još