Potpisani ugovori s udrugama u kulturi i sportu

Danas su u uredu gradonačelnika Grada Našica, Krešimira Kašube potpisani ugovori o sufinanciranju programa, projekata i manifestacija u kulturi i sportu za 2023. godinu između Grada Našica i udruga iz područja kulture i sporta. Tako će se na području sporta financirati poticanje i promicanje sporta, provođenje sportskih aktivnosti djece i mladeži, djelovanje sportskih udruga, sportskih zajednica i saveza te sportske pripreme, domaća i međunarodna natjecanja te opća i posebna zdravstvena zaštita sportaša.

Dok će se na području kulture financirati redovna djelatnost udruga, očuvanje tradicije, običaja i baštine te razvoj svijesti o kulturno – etnografskom blogu, sudjelovanje na gradskim manifestacijama, glazbeno – scenske i plesne aktivnosti te ostale kulturne manifestacije.

Podsjetimo, odobreno je sufinanciranje udrugama SKUU „Franjo Strapač” Markovac Našički, HKD Lisinski, Tamburaškom društvu „Dora Pejačević” Našice, Gradskoj glazbi Našice, HKD-u „Vukojevci”, Matici umirovljenika Hrvatske – Gradskoj udruzi umirovljenika u Našicama, Udruzi za hrvatsku povjesnicu u Našicama, SKUUD-u „Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, Ogranaku Matice hrvatske u Našicama i Sportskoj zajednici Grada Našica.

Osigurana značajna sredstva

Gradonačelnik Krešimir Kašuba ovom je prilikom zahvalio svima na dugogodišnjem radu i promicanju kulture i sporta Našicama. Istaknuo je entuzijazam članova ovih Udruga koji su promaknuli Našice visoko na ljestvici hrvatske kulturne i sportske scene.

„Danas smo potpisali vrijedne ugovore u iznosu od 220 tisuća eura namijenjenih za kulturu te je ovo prvi dio  sredstava od ukupne vrijednosti sredstava koja u ovoj tekućoj godini, iznose oko pola milijuna eura. Grad Našice je tradicionalno i kulturno središte, a ove godine svečano obilježavamo stotu obljetnicu naše najpoznatije našičanke – Dore Pejačević. Svakako, udruge u kulturi pridonose onome što nam je najvažnije u Našicama, a to je promocija našeg grada te kulturnog i ugodnog življenja. Rad i djelovanje udruga je prepoznatljivo te su im donirana značajna sredstva. Što se tiče namjenskih sredstava za sport, osigurani su iznimno vrijedni ugovori u ukupnoj vrijednosti od 316 tisuća eura, a danas smo potpisali ugovore u iznosu od 192 tisuće eura. Grad Našice često ističe da je Grad sporta, te kontinuirano promoviramo jedan zdrav način života, a tome doprinosi naša perjanica i veliki ponos grada RK Nexe koji je najveći promotor u grada Našica, diljem Hrvatske, ali i šire. Ponosan sam na ono što radite u promociji kulture i sporta kao i način kojim predstavljate svoj grad i njegove stanovnike.” – zaključio je gradonačelnik Kašuba.

Zajednički cilj je promocija Grada Našica

Predsjednik HKD-a Lisinski Miroslav Šarić istaknuo je kako su sve udruge u ovom gradu isprepletene s jasnim ciljem,a to je promocija grada Našica.

„Mali smo grad i težimo raditi svi zajedno kako bismo napravili što bolju promociju Grada Našica. Grad promoviramo kroz bogatu tradiciju, kulturu, ali posebno kroz sport koji u Našice donosi izvanredne rezultate. HKD Lisinski postoji 134 godine, brojimo oko devedesetak aktivnih članova u nekoliko sekcija, a to su dječja folklorna sekcija, veteranska, potom mlađa folklorna te mješoviti pjevački zbor, kazališna sekcija i sekcija tradicijskog rukotvorina. Svi odvajamo svoje vrijeme i volontiramo kako bismo unaprijedili promociju tradicionalne našičke kulture. HKD Lisinski promovira grofovsku obitelj Pejačević kao i njihovu ostavštinu koja je kulturno nasljeđe i baština te značajni identitet Našica.” – istaknuo je Miroslav Šarić.

Našice su spoj kulture i sporta

Predsjednik Sportske zajednice Grada Našice Nikola Antolović naglasio je kako su Našice uistinu pravi spoj kulture i sporta.

„Sport itekako doprinosi promociji grada, ali moram dodati da su Našice uistinu specifičan spoj kulture i sporta. Mi u Sportskoj zajednici imamo 38 aktivnih članica, a od toga 35 na proračunu Grada Našica te oko 1800 aktivnih sportski članova. Nedavno sam naglasio te ponavljam da je danas trećina populacije grada Našica aktivna u sportu. Što se tiče samog proračuna Grada Našica, zahvalio bih se gradonačelniku i Gradskom vijeću što su podržali ove godine proračun za sport Grada Našica. Dodajem da sve sportske udruge djeluju na volonterskoj bazi i sva namijenjena sredstva su za njihovo osnovno funkcioniranje.” – rekao je Nikola Antolović te je dodao kako Grad Našice kontinuirano ulaže u sve sportske objekte kako bi podigao standard i kvalitetu prostora u kojem sportaši borave.

Pročitajte još