Našice – Poslije neriješenog rezultata s osječkom Olimpijom smijenjen trener Naška !

nogomet6_3_1a

U nastavku prvenstva 3.HNL Istok u subotu su u Našicama igrali Našk i Olimpija iz Osijeka. Utakmica, od koje su Našičani mnogo očekivali, je završila bez pobjednika (1:1). U cilju da izbjegnu ispadanje Našičani su u prijelaznom roku doveli šest igrača i novog trenera Zorana Mandića iz Orahovice. S pripremama su krenuli na vrijeme, u besparici koja tišti i druge klubove pa i cjelokupni sport, učinjen je ogroman pomak. U klubu ističu kako su osigurani najviše moguće uvjeti za normalan rad. Očekivanje da će krenuti pobjedom nije se ostvarilo. Trener Zoran Mandić, koji je u međuvremenu smijenjen (novi je Branko Marček iz Našica), o svemu tome ima svoje mišljenje.

Imali smo premalo vremena

Cijela utakmica bila je izuzetno teška za igrati. Jer puno je tih stvari koje su se dogodile u pripremnom periodu, od obilnog snijega (preselili u dvoranu u Jelisavac) pa do činjenice da su se igrači Vuka, Pajić i Andraković priključili dva tjedna pred početak prvenstva. Svjestan toga  na sastanku uprave sam rekao da će prve dvije utakmice biti problema, da će biti teško. Usprkos toga očekivali smo da, uz nekakvu želju, zalaganje i htijenje, te utakmice pozitivno riješimo. I onda iskoristimo vrijeme i nešto dobro napravimo. Svi koji misle da se u dva tjedna nešto može napraviti grdno se varaju. Inače kako sam rekao utakmica je bila teška i loša. Pokušali smo igrati po podlozi, što brže okomitim loptama prema naprijed. Normalno, kao zadnji na tablici morate doći do bodova, morate tražiti napadačku igru. Imali smo neke prilike i polu prilike. Međutim neuigranost i loš teren, na kojem su se dečki mučili s puno pogrešnih dodavanja, bili su velika prepreka za, po meni, negativan rezultat.

Sudionici smo brojnih smjena trenera, zaista je rijetko da se to radi na početku sezone odnosno poslije jedne utakmice.

Da budem iskren, nakon tjedan dva provedenih u Našicama, imao sam osjećaj da se s većinom članova uprave razlikujem u pogledu na nogomet i nogometnu igru. Pokušavao sam objasniti da se neke stvari ne mogu napraviti preko noći, da je to proces koji traje i za koji treba vremena. Međutim ljudi koji vode klub vjerojatno drukčije misle i to je njihovo pravo.

S odlukom nisam revoltiran iako sam očekivao rješavanje problema a ne tko će/ili neće igrati, ili tko će biti na kojem mjestu u ekipi. To me je pogodilo jer ja sam trener koji odlučuje o tome a ne da se utječe na njegov posao.

Što ostavljate svom nasljedniku ? Gdje treba nastaviti ? Kuda vi sada ?

Za dva tri tjedna stanje se može popraviti. Ali novi trener će imati nove poglede što će donijeti još veće probleme. Čovjeku će trebati vremena jer u nogometu se ništa ne može napraviti dan za dan. Inače što se mene tiče prvo moram riješiti ozljedu koljena a posla u nogometu ima za sve, pa i za mene. NAŠK-u želim ostanak u ligi jer grad i nogometno središte zaslužuju ne samo trećeligaša nego i drugoligaša. Ali na jedan dugoročni plan a ne ovako stihijski ili kako kažu „hu-bu“ sistemom – završava bivši trener Naška. (Srećko Sobodić)

nogomet6_3_2a

Predsjednik o smjeni trenera Mandića

Ne možemo trpjeti eksperimente !

Kao što je poznato trećeligaš Našk je proljetni dio sezone započeo s novim trenerom  Zoranom Mandićem (Orahovica) koji je u subotu ekipu vodio protiv Olimpije (1:1). Dan kasnije smijenjen je a za novog postavljen Branko Marček iz Našica. Sada već bivši trener je o tijeku utakmice s Olimpijom iskazao je svoje mišljenje, istovremeno se osvrnuo i na razrješenje. Mora se ustvrditi da je to prihvatio normalno premda kako kaže i bezrazložno. On ima svoje razloge, uprava kluba svoje, i do razlaza je brzo došlo.

Predsjednik kluba Ivica Valenčak, koji se smatra odgovornim za sve što se događa u klubu, to vidi na drugačiji način. Ističe kako je uprava kluba (kroz pripreme i ogledne utakmice) budno pratili rad seniorske momčadi koja se bori za opstanak. Stvaralo se određeno nezadovoljstvo jer nije bilo igre, nije bilo šansi. A bez njih nema golova a nema ni bodova.

Ne želimo eksperimente nego bodove !

Zaista je rijetko je da se poslije pedesetak dana rada i prve službene utakmice promijeni trener. Evo Našk je jedan od tih primjera. Zašto je do toga došlo ?

Prije nedjelju dana uprava je s trenerom imala sastanak na kojem mu je rečeno da smo u situaciji kada ne možemo trpjeti eksperimente, a njih je na spomenutoj utakmici bilo. Jednostavno rečeno nama trebaju bodovi s kojima želimo da Našice ostane trećeligaš. I  cijelom našičkom nogometnom gledateljstvu, koje je na utakmici bilo u zamjetnom broju, je to cilj.  Moram reći da imamo podršku gradskih struktura i našičkih privrednika, mi to ne smijemo prokockati. Na tragu rečenog tog sastanka treneru smo to ukazali. Uz napomenu da, u odnosu na jesenski dio, imamo i kvalitetno jaču ekipu. Premda smo u prvom dijelu ostvarili malo bodova – imali smo igru, imali prigode i u zadnjih šest utakmica osvojili deset bodova.

 

Kvalitetno smo se pojačali !

U prijelaznom roku u Našk došlo šest novih igrača. Jeli to dovoljno da se poboljšanje dogodi na samom startu s Olimpijom ?

Ove smo zime, uz velike napore, mjesta koja su trpjela popunili novim kvalitetnim igračima. A s njima u oglednim susretima, i na ovoj prvenstvenoj utakmici, nemamo igru. Ma ne  možemo čekati da se forma dogodi u desetom kolu. Tražili smo šok, uprava, igrači i gledatelji traže i žele bodove. Utakmica s Olimpijom prelila je čašu, vidjeli smo da ne valja i ovaj smo potez morali učiniti.

Zamjenu ste zaista brzo našli. Što očekujete od novog trenera ?

Gospodin Marček je i prije bio jedan od kandidata za trenera. Želim reći da će, isto kao i bivši trener, imati našu maksimalnu podršku. Vezano za neke izjave g. Mandića ne mogu da ne kažem da smo jedini klub koji je od snijega očistio vanjske terene. U teškim uvjetima za rad osigurali smo dvoranu u Jelisavcu. Dakle, tvrdnja g. Mandića, da se nisu mogli uigravati ne stoji. Što i kako je bilo tek ostalim klubovima koji to nisu imali.

 

Ali neke njegove izjave se ne mogu nijekati. Travnata podloga o kojoj govori je zaista u lošem stanju. Što se može učiniti po pitanju terena ?

To je točno ali je točno i da smo učinili sve što se moglo. Glede popravljanja terena riješili smo i dobili kvarcni pijesak koji će se, kroz male bušotine, ubaciti u zemlju kako bi „prodisala“, kako bi se trava bolje uhvatila i širila. To je jedino što sada možemo napraviti. Nadalje, moram reći  da je projekt gradskog stadiona, što se tiče izgradnje ispod tribina (svlačionice, sala za sastanke…) i dogradnje (kuglana, dvorana za squash, bife…), gotov i uskoro krećemo u realizaciju. Najveći dio ovog prostora koristiti će nogometni klub – kaže  predsjednik Valenčak.

(Tekst&Foto: Srećko Sobodić)

Pročitajte još