Potpisan ugovor o suradnji s Udrugom za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost

Prošli tjedan je na Filozofskom fakultetu u Osijeku potpisan ugovor o suradnji s Udrugom za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost. Dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Ivan Trojan i gospodin Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge i voditelj terapijske zajednice, potpisali su ugovor kojim se uređuje održavanje stručnih aktivnosti studenata Filozofskog fakulteta, u prvom redu studenata Psihologije i Pedagogije, koji će moći primijeniti usvojena teorijska znanja u okviru praktičnog rada Udruge. Studenti će moći unaprijediti svoje vještine pomažući djelatnicima Udruge u izvršavanju svakodnevnih stručnih i poslovnih aktivnosti.

Profil ovisnika je od 18 do 55 godina, najveći postotak su muškarci

Kako ističe predsjednik Udruge Tomislav Mišetić, područje djelovanja Udruge pokriva sve segmente borbe protiv ovisnosti – o drogama i drugim opojnim sredstvima, alkoholu, kockanju i klađenju. Posvećeno je rehabilitaciji ovisnika i njihovoj resocijalizaciji, smanjenju šteta nastalih kao posljedica ovisnosti, savjetovanju i prevenciji ovisnosti te pomaže u zapošljavanju rehabilitiranih ovisnika koji imaju mogućnost prekvalifikacije ili doškolovanja. Program rehabilitacije obuhvaća boravak ovisnika u stambenom objektu terapijske zajednice, gdje se provodi psihosocijalni program u četiri faze, nakon čega korisnici imaju mogućnost premještanja u stambenu zajednicu u svrhu resocijalizacije. Profil ovisnika obuhvaća korisnike od 18 do 55 godina, s najvećim postotkom muškaraca u ranim tridesetim godinama. Njih 80% liječi se od ovisnosti o drogama, 10% o alkoholu i 10% o kocki. Mišetić napominje kako je društvena stigmatizacija ovisnika neopravdana u slučajevima kada korisnik uspješno prođe kroz proces rehabilitacije te da nažalost u društvu prevladava stav „jednom ovisnik – uvijek ovisnik“. Dodaje kako je stigmatizacija uzrokovana rizičnim ponašanjima ovisnika koji nisu rehabilitirani te nerijetko u apstinencijskoj krizi postaju opasnost za svoju okolinu. Prema rezultatima istraživanja, ovisnici se nalaze u tri najnepoželjnija susjeda.

Većina korisnika uspije održati stabilnu apstinenciju i započne novi život

Kao izazove s kojima se susreću djelatnici Udruge, Mišetić izdvaja liječenje psihoaktivnog djelovanja droga, komorbiditete i psihijatrijske dijagnoze koje mogu dodatno otežati liječenje ovisnika. Mišetić ističe kako je većina korisnika uspjela održati stabilnu apstinenciju, zaposliti se, osnovati obitelj i započeti novi život, ostavljajući ovisnost iza sebe u čemu su im pomogli stručnjaci – psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti i asistenti u terapiji uz brojne volontere. Udruga je ove godine proslavila 20 godina rada tijekom kojih je programe Udruge pohađalo tisuće korisnika s većinski uspješnim rezultatima kojima je Udruga uspjela poboljšati socijalnu i zdravstvenu sliku grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, potom i cijele Hrvatske. U tijeku je izgradnja još jednoga stambenog objekta za korisnike te uredskog prostora za djelatnike Udruge. Udruga uspješno surađuje s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Centrom za socijalnu skrb, županijama, jedinicama lokalne uprave, bolnicama, fakultetima i školama, provodeći nekoliko vrsta preventivnih programa.

Pročitajte još