Udruga osoba s invaliditetom “Našički cvijet” brine za svoje članove od rođenja do starije životne dobi

Oko 15 posto svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta s kojim živi i stoga se 3. 12. obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom s ciljem promicanja aktivnog uključivanja i potpuno sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. U Našicama od 2007. godine djeluje Udruga osoba s invaliditetom “Našički cvijet”, koja svojim projektima i programima osigurava članovima od rođenja do starije dobi najbolju moguću pomoć. Od ove godine provodi brojne projekte i programe, kojima je uspjela obuhvatiti dosad najviše članova.

Predsjednica udruge Gordana Blagajac istaknula je kako se trude osobama s invaliditetom osigurati sve ono što je potrebno i osobama koje nemaju nikakav invaliditet. „Najčešća vrsta oštećenja koje osobe s invaliditetom imaju je oštećenje središnjeg živčanog i lokomotornog sustava. Najčešće veliki dio populacije nam zna završiti u invalidskim kolicima. I zbog toga je jako bitno da se njima osigura pravo na sudjelovanje u stabilnoj demokraciji, aktivno građanstvo i da se na taj način smanji nejednakost u društvu.” – izjavila je predsjednica.

Udruga godinama provodi brojne projekte, a od ove godine provode čak sedam projekata i programa kojima su uspjeli obuhvatiti dosad najveći dio članova. Za najmlađe članove, Udruga provodi projekt Igraonica – Našički cvijet na kojem rade tri stručna suradnika, defektolog, fizioterapeut i pomoćnik u nastavi. Ovaj trogodišnji program je odobren od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. „Program se provodio od 2017. do 2020. godine, a trenutno je odobreno novo trogodišnje razdoblje od 2020. do 2023. godine. Cilj nam je da djeci s teškoćama u razvoju osiguramo zadovoljavanje njihovih potreba za igrom, druženjem, razonodom, a istovremeno da im osiguramo razvijanje njihovih preostalih sposobnosti te da im priuštimo što kvalitetniji i samostalniji život. U sklopu projekta imamo i savjetovanje roditelja koji kad odlaze iz igraonice mogu nastaviti dalje raditi s djetetom po uputama naših stručnjaka kako bi se što više smanjio invaliditet kod djece i kako bismo pripremili djecu da mogu pohađati školu. Provođenjem Programa rasterećuju se roditelji i osigurava im se više vremena za ostale obiteljske obveze, a dobivaju i prave informacije što trebaju raditi s djetetom koje ima poteškoće u razvoju.” – rekla je predsjednica Blagajac i istaknula kako su od 2017. godine do sada uključili u program više od 25 korisnika.

Za članove koji su prošli tu najmanju životnu dob i uključuju se u školu Udruga provodi projekt pomoćnika u nastavi pod nazivom „Zajedno u školi 2”. Kroz projekt je zaposleno deset pomoćnika u nastavi koji rade s učenicima s teškoćama u razvoju i prate ih kroz cijeli proces školovanja. Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrijednosti preko 400 000 kuna. Partneri u provedbi projekta su OŠ Dore Pejačević u Našicama, OŠ kralja Tomislava u Našicama, OŠ Hinka Juhna u Podgoraču, OŠ J.J.Strossmayera u Đurđenovcu i SŠ Isidora Kršnjavoga u NašicamaKroz cijelo školovanje, djetetu s poteškoćama je osigurana potpora u nastavi i gleda se dovesti ga do diplome osnovne i srednje škole što pretpostavlja da će se po završetku škole, bez obzira na poteškoće i zaposliti.” – kazuje Gordana.

Udruga provodi i projekt osobnih asistenata „ Zajedno kroz život 2” koji je predviđen za punoljetne članove Udruge s najtežim stupnjem oštećenja invaliditeta. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda. Posredničko tijelo 1. razine je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a posredničko tijelo 2. razine je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Projekt u trajanju od 26 mjeseci u vrijednosti je preko 1 600 000 kuna. Cilj projekta odnosi se na jačanje socijalnog uključivanja osoba s najtežom vrstom invaliditeta, po završetku školovanja, u redovan život zajednice. Ciljana skupina projekta su osobe s invaliditetom koje imaju uvjerenje od strane odbora Ministarstva.

 

Mi kompletnu potrebnu dokumentaciju dostavljamo Odboru Ministarstva koje tu dokumentaciju pregledava i zatim daje odobrenje može li osoba dobiti uslugu osobne asistencije. Ukoliko osoba može imati asistenta, tada ga mi uvodimo u projekt i tek tada se može zaposliti osobni asistent i raditi s osobom s invaliditetom. U projekt je uključeno 14 korisnika, 8 korisnika je bilo uključeno i ranije, a u novom projektu je uključeno još njih 6.” – navodi Gordana.

 

Na ovaj projekt je udruga nadovezala i projekt „Klub aktiv – klubovi korisnika” koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskim savezom udruga osoba s cerebralnom paralizom i dječjom paralizom iz Zagreba. Radi se o jednoj vrsti poludnevnog boravka u kojem stručni suradnik psiholog radi s osobama s invaliditetom. Rad u aktivnostima kluba odnosi se na učenje gdje korisnici razvijaju vještine izražavanja, aktivnog slušanja i govora te razvijanja emocija. Jedna od aktivnosti je i grupa za kvalitetno provođenje slobodnog vremena gdje su obuhvaćene kreativne radionice. U sklopu projekta provodi se i grupa podrške za učenje vještina samozastupanja, samoodređenja i samopoštovanja te gdje se korisnici osnažuju za suočavanje sa svakodnevnim izazovima. Vrijednost programa je 45 000 kuna u koji je uključeno 15 korisnika. Udruga provodi i projekt „I nama je pomoć potrebna” koji se odnosi na sve članove. Projektom se zapošljavaju gerontodomaćice iz programa Zaželi – program zapošljavanja žena-Faza II. Posredničko tijelo u provedbi programa je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Centar za socijalnu skrb Našice i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Osijek.

 

Projektom je zaposleno 8 žena koje rade na području grada Našica i Općina Podgorač i Đurđenovac. Projektom se jača radni potencijal žena kojima će se osigurati obrazovanje i stručno usavršavanje u skladu s potrebama tržišta rada. Programom je obuhvaćeno 48 korisnika s ciljem pružanja svakodnevne podrške i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom i poboljšanje njihovog života.” – govori Gordana i nadodaje kako je vrijednost projekta preko 740 000 kuna.

Kako kazuje predsjednica Blagajac, šesti projekt Udruge je osnovna djelatnost udruge koji financira Grad Našice i sedmi projekt također financira grad Našice, a to je podrška socijalnim uslugama udruge. „Kroz projekte se uspjelo osigurati ukupno 3 275 345 kuna. Stotinjak članova dobiva direktnu pomoć, ako uzmemo u obzir i članove obitelji, znači oko 400 osoba je direktno obuhvaćeno s pomoći. Tu su nam pomogli naši partneri, a to su osnovne i srednja škola na području Našica i okolnih općina, HZZ, Centar za socijalnu skrb Našice i Hrvatski savez udruga cerebralne dječje paralize.” – istaknula je Gordana i zahvalila se na dobroj suradnji Crvenom križu Našice s kojima ostvaruju izuzetno dobru suradnju, MUP-u i Komunalnom poduzeću Našice jer kako navodi trenutno se u Našicama odvija puno radova, a oni vode brigu da su na svakom dijelu koji se radi osigurani prilazi i parkirno mjesto za osobe s invaliditetom te se oni mogu nesmetano kretati gradom.

 

Predsjednica Udruge čestitala je svim osobama s invaliditetom današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom i poručila kako se i Republika Hrvatska, Ministarstva kao i lokalna zajednica i mnogobrojne udruge trude i rade da osobe s invaliditetom dobiju što bolje mogućnosti da sudjeluju u aktivnom građanstvu, da se smanje nejednakosti u društvu i da se stvori jedno inkluzivno okruženje kako bi osobe s invaliditetom ostale u lokalnoj zajednici i imale što bolji i što kvalitetniji život.

 

Foto: TV Našice i ustupljene fotografije

Pročitajte još