Potomci grofovske obitelji Pejačević posjetili Našice

Jučer su Našice posjetili potomci našičke grofovske obitelji Pejačević te drugi članovi obitelji Adamović, Keglević, Eltz iz Amerike, Austrije i Engleske. Ovaj dolazak visokog plemstva je veliki povijesni trenutak za Hrvatsku i sam grad Našice. Šira obitelj Pejačević posjetila je Našice povodom proslave 81. rođendana Marcosa Pejačevića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEČlanovi obitelji Pejačević prvo su posjetili i razgledali mauzolej obitelji Pejačević gdje su u kripti te na grobu kontese Dore položili cvijeće i zapalili svijeće svojim predcima. Goste su dočekali i članovi HKD-a „Lisinski” u narodnim nošnjama i povijesnim kostimima s prigodnim darovima. Nakon obilaska mauzoleja, obitelj Pejačević se zaputila na svetu misu u crkvu sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio župnik i gvardijan Petar Cvekan. Nakon svete mise uslijedilo je ugodno druženje u samostanskoj blagovaonici.

Proslava 81. rođendana Marcosa Pejačevića

Dolazak i proslavu rođendana Marcosa Pejačevića u Našicama organizirala je promotorica Hrvatske u inozemstvu gospođa Branka Ćubelić.

„Po prvi puta u povijesti, moglo bi se reći nakon Drugog svjetskog rata, da se šira obitelj Pejačević skupila ovdje u Našicama. Marcos Pejačević trebao je posjetiti Našice prošle godine za svoj 80-ti rođendan, no, zbog epidemije koronavirusa prebacili smo sve na ovu godinu. Ovdje su danas i obitelji Adamović, Keglević, Eltz koje su rodbinski povezane s Pejačevićima. Imali smo veliku želju doći ovdje pa smo se prije putovanja svi i cijepili. Grofa Marcosa Pejačevića sam upoznala u Argentini koji je izrazio svoj rođendan proslaviti u Našicama i ja sam odlučila sve organizirati. U organizaciji su pomogli ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, Grad Našice i gradonačelnik , fra Petar Cvekan kojima zahvaljujem na pomoći i prijemu.” – izjavila je Branka Ćubelić, vlasnica tvrtke Dreamtime za organizaciju luksuznih vjenčanja.

Posjet Iloku i Vukovaru

Danas će članovi obitelj Pejačević posjetiti Ilok gdje će obići kraljevske vinograde te Vukovar gdje će obići Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu nekadašnje obitelji Eltz, Vukovarski vodotoranj te položiti vijence i zapaliti svijeće svim poginulim braniteljima na vukovarskom groblju.

U utorak je predviđen posjet tvornici Auric Barrels gdje će biti dogovorena suradnja izvoza bačvi od slavonskog hrasta u Argentinu. Nakon toga uslijedit će prijem kod gradonačelnika Krešimira Kašube te kraći glazbeni program OGŠ Kontesa Dora Našice. Proslava rođendana će se nastaviti u restoranu Ribnjak u Lili. Po odlasku iz Našica, u Zagrebu će se održati predstavljanje biografije Marcosa Pejačevića koja je prevedena i na hrvatski jezik.

Pročitajte još

Učitavanje...