Ponosni na naslijeđe – 30. obljetnica Udruge vukovarskih veterana Našice i 32. obljetnica odlaska dragovoljaca s našičkog područja u obranu grada Vukovara

32. obljetnica odlaska dragovoljaca s našičkog područja u obranu grada Vukovara obilježena je jučer u Velimirovcu. Tako su na na spomen – obilježju poginulim hrvatskim braniteljima članovi Udruge vukovarskih veterana Našice, obitelji poginulih, umrlih i nestalih, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević te predstavnici lokalnih institucija i udruga položili cvijeće i zapalili svijeće, a molitvu je predvodio velimirovački župnik Perica Martinović.

Nakon odavanja počasti u velimirovačkom je domu održana Svečana sjednica povodom 30. obljetnice Udruge vukovarskih veterana Našice. Predsjednik Udruge Davor Batrac Keks otvorio je sjednicu pozdravljajući sve prisutne te je istaknuo važnost okupljanja u svrhu zajedničke suradnje i podrške braniteljima te njihovim obiteljima.

„Ovo je dan kada osjećamo ponos, ali i tugu za sve naše prijatelje koji su dali život i zdravlje za obranu naše domovine u Vukovaru. Nažalost, nakon Domovinskog rata i svih užasa koje smo prošli puno je mladih života izgubljeno i sve nas je manje, godine prolaze, a ovi dani kao i 18. studeni nam jako teško padaju.” – rekao je predsjednik Batrac.

Istina o Domovinskom ratu ne smije se zaboraviti

Nakon otvaranja sjednice tajnik Branimir Jokić pročitao je izvješće o radu Udruge tijekom proteklih godina. Izvješće je sadržavalo detaljan pregled aktivnosti – sudjelovanje u humanitarnim akcijama, organizacija događanja, obilježavanje važnih datuma te suradnja s drugim organizacijama i institucijama. Tajnik Jokić je, također, istaknuo važnost čuvanja uspomena na te teške dane kako bi se buduće generacije podsjećale na žrtvu branitelja.

„Jedan od ciljeva naše Udruge je prenijeti mlađim generacijama istinu o Domovinskom ratu koja se ne smije zaboraviti. Mladi ljudi su ginuli za ovu domovinu da bi mi mogli danas slobodno hodati, živjeti i raditi. Ukratko, rad Udruge je posvećen našim poginulim i mi odrađujemo mnoge stvari koje nisu prezentirane u javnosti, ali u posljednjih desetak godine pune se toga napravilo.” – zaključio je Jokić.

Podrška lokalnih vlasti

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je naglasio važnost očuvanja uspomene na Domovinski rat i herojstvo branitelja.

„U Gradu Našicama djeluje devet udruga proisteklih iz Domovinskog rata i jedna od izuzetno važnih, koja promiče istinu o Domovinskom ratu, je upravo Udruga vukovarskih veterana Našice koja ove godine obilježava tridesetu obljetnicu svog postojanja. 1993. godine su osnovani, a trideset i druga je obljetnica kada je 67 dragovoljaca s našičkog područja, upravo na današnji dan, otišlo u Vukovar braniti Hrvatsku. Ovo su trenuci kada se moramo prisjetiti prije svega onih koji se tada nisu vratili – njih 18 je smrtno stradalo dok je danas s nama njih 32. Ovim im putem čestitam tridesetu obljetnicu postojanja te im se zahvaljujem na promicanju istine o Domovinskom ratu kao i svim obilježavanjima velikih datuma. Ovo je i trenutak kada se moramo duboko pokloniti svim žrtvama koji su dali ono najvrjednije što su imali, a to su vlastiti životi.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Također, načelnici Topalović i Kovačević su izrazili zahvalnost braniteljima za njihovu borbu za slobodu i neovisnost te su istaknuli spremnost lokalnih vlasti da podrže aktivnosti i projekte Udruge.

I na kraju svakako treba podsjetiti kako Udruga vukovarskih veterana Našice ostaje posvećena svojoj misiji podrške svojim članovima, promicanju vrijednosti Domovinskog rata te ostvarivanju suradnje s lokalnim vlastima u cilju boljeg života svih branitelja i građana našičkog kraja. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još