Našice – Poštujte naše znakove

plakat7_9_1aa

Policijska postaja Našice sa početkom školske godine već tradicionalno počinje provoditi Operativnu akciju ”Poštujte naše znakove”. „Poštujte naše znakove“ preventivna je akcija u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, pokrenuta još 1994. godine. Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima polaska u školu i njihova samostalnog sudjelovanja u prometu. Operativnom akcijom želi se utjecati na vozače kako bi se obratila pozornost na djeca u prometu koja su jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, te da bi trenutak neopreznosti vozača, za najmlađe moglo imati kobne posljedice. Stoga je ova akcija usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih, koji u prometu samostalno sudjeluju po prvi puta.
{gallery}Slike_tekstovi/policija_u_zajednici/Slike_ostalo/2011/9/7/v1{/gallery}
plakat7_9_2aa
plakat7_9_3aaNa pješačkim prijelazima u gradu Našice kao i u okolnim mjestima u blizini škola tijekom mjeseca rujna biti će pojačana kontrola, tj. djelovati će policijski službenici i školska prometna jedinica koji će vozače upozoravati na prilagođavanje brzine u blizini pješačkih prijelaza i obraćanje pozornosti na mogući prelazak djece preko kolnika.

Isto tako, zajedno s ravnateljima i učiteljima, organizirati će se predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola, tijekom kojih će policija djeci podijeliti prigodni promidžbeni materijal.

Glavni cilj provođenja akcije i preventivnih predavanja je učenicima, roditeljima i učiteljima skrenuti pozornost na osnovna pravila sudjelovanja djece u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na semaforiziranom raskrižju, vožnja u automobilu, kretanje nogostupom, vožnja biciklom i sl.), te skrenuti pozornost roditeljima na poželjna i pozitivna ponašanja u prometu od strane njih samih pa tako i njihove djece.

Policija još jednom apelira na sve vozače da u blizini škola i pješačkih prijelaza voze s pojačanim oprezom te minimalnom brzinom kako bi se izbjegle tragedije, jer djeca bez životnog i prometnog iskustva, ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

plakat7_9_4a

Pročitajte još