Našice – Polija u zajednici – Slavonsko Oko broj 1

zup6_7_1a6.7.2011. Unazad 10-ak godina policija je počela raditi na projektu POLICIJE U ZAJEDNICI. Taj projekt je jedan dio procesa izgradnje kompatibilnog modela organizacije rada policije u odnosu na zapadnoeuropske standarde. U mjesecu lipnju 2004. godine u Policijskoj postaji Našice oformljena je Policija u zajednici gdje danas postoji tri kontakt policajca i jedan policijski službenik za prevenciju. U samom gradu Našicama na dva kontakt područja djeluju kontakt policajci Stjepan Prišć i Jerko Bešlić, dok u mjestu Đurđenovac na jednom kontakt području djeluje kontakt policajac Goran Benić. Koordinator Policije u zajednici, Policijske postaje Našice je policijski službenik za prevenciju Marko Marić.

zup6_7_2aOd kako je počeo projekt policija u zajednici može se sa sigurnošću reći da se povjerenje u policijske službenike na području Našica bitno povećalo iz razloga što preventivne djelatnosti policije u većini slučajeva obavljaju policijski službenici tzv.kontakt-policajci s predstavnicima gradova i ostalih institucija, gdje zajedno rješavaju probleme lokalne zajednice.

 POLICIJA U ZAJEDNICI-policijsko djelovanje utemeljeno na ideji da policijski službenici i građani rade zajedno te da na različite kreativne načine rješavaju aktualne probleme na razini lokalne zajednice koji su vezani uz kriminal, strah od kriminala te različite oblike društvenih poremećaja. Postizanje navedenih ciljeva zahtjeva od policije razvijanje kvalitetnih odnosa sa građanima koji poštuju zakon u sklopu kojih će onda ti isti građani dobiti priliku da definiraju prioritete i da se uključe u različite djelatnosti u svrhu unapređenja ukupne kakvoće života na području gdje stanuju. Dakle policija u zajednici pomiče fokus policijskog djelovanja s reagiranja na dojave građana na rješavanje problema.

Policija u zajednici je također policijska služba usmjerena na građane kao korisnike usluga, čija je svrha djelovanja poboljšati svoju učinkovitost i pouzdanost tako da se usredotoči na rješavanje problema na razini lokalne zajednice.

zup6_7_3aPolicija u zajednici pruža znatno šire mogućnosti komuniciranja policijskih službenika i građana jer predviđa svakodnevne kontakte policijskih službenika i građana, njihovo međusobno upoznavanje i uspostavu povjerenja. Svrha je da građani imaju „svog“ policajca prema kojem uspostavljaju kvalitetnu relaciju prema policiji kao instituciji, što dovodi do učinkovitosti u rješavanju tekućih problema te naglasak na prevenciji kriminaliteta.

Ključna djelatnost policije u zajednici je policijska ophodnja iz razloga što je u samom radu policije u zajednici bitan čimbenik uključenost građana. Oni uspostavljaju odnose povjerenja s građanima, što i jest bit policije u zajednici, jer oni provode proširene policijske zadaće.

zup6_7_4a

(Članak iz novina Slavonsko Oko)

Pročitajte još