Policija traži pomoć građana

Policija traži pomoć građana

Policija traži pomoć građana


Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u nedjelju, 19. svibnja, oko 11,20 sati, na raskrižju kolnika Ulice Hrvatske Republike i Ulice Josipa Astaloša u Dalju, kod Crkve svetog Josipa, iz za sada neutvrđenih razloga 62-godišnja vozačica bicikla pala je na kolnik. U cilju rasvjetljavanja događaja, molimo svjedoke i osobe koji su vidjeli ili mogu dati podatke o događaju, da se jave osobno u Postaju prometne policije Osijek ili na brojeve telefona 031/237-112 i 237-114.

Zatečen prilikom provaljivanja

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 18-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo teška krađa. U večernjim satima 18. svibnja mladić je provalio u prodavaonicu u Srijemskoj ulici u Osijeku i ukrao nekoliko šteka cigareta i novac. Prilikom provaljivanja zatekli su ga policijski službenici. Kriminalističkim istraživanjem sumnja se i da je u ožujku provalio u ugostiteljski objekt u Ulici Josipa Reihl – Kira u Osijeku. Ukrao je nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Provalio u obiteljsku kuću

Tijekom prijepodnevnih sati 19. svibnja nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću u Ulici Kraljevci u Valpovu. Počinitelj je ukrao novac i nakit, pričinivši materijalnu štetu od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Naša iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

Kako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfon.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 

Pronašao minu

U prijepodnevnim satima 17. svibnja građanin je u šumskom predjelu u blizini Novog Bezdana pronašao minu. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je minu uništio.

 

Ukrali drva

Završeno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe te se sumnja da su dvojica maloljetnika, 18-godišnji i 22-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo krađa. Tijekom ožujka mladići su u šumi u blizini mjesta Luč posjekli i ukrali nekoliko stotina komada stabala bagrema. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Ubijanje ili mučenje životinja

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 43-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja. U noći sa 17. na 18. svibnja 43-godišnjak je bez opravdanog razloga u Dardi usmrtio tele 45-godišnjaka. Nakon toga je u štali drugog 43-godišnjaka, također bez opravdanog razloga, usmrtio konja ponya. Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Razotkriveni počinitelji kaznenih djela

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio dva kaznena djela prijevara. Početkom svibnja 54-godišnjak je u Čepinu od 89-godišnjaka posudio nekoliko tisuća kuna za navodni popravak kamiona, a za uzvrat mu je obećao dovesti drva za ogrjev što nije učinio, niti je vratio novac. Također je početkom svibnja u Livani 86-godišnjaku rekao da mu je dovezao drva, naplatio mu nekoliko tisuća kuna, nakon čega se udaljio ne isporučivši drva niti vrativši novac.

Sumnja se i da je 40-godišnji hrvatski državljanin počinio dva kaznena djela teška krađa. Tijekom travnja 40-godišnjak je provalio u ugostiteljske objekte u Osijeku i ukrao novac i razna alkoholna pića. Nastala je ukupna materijalna šteta od više stotina kuna. Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je petnaest prometnih nesreća. U tri prometne nesreće jedna je osoba teže, a tri su osobe lakše ozlijeđene. Preostalih dvanaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Osam se dogodilo na području Osijeka, tri na području Đakova, dvije na području Belišća, a po jedna na područjima Našica i Donjeg Miholjca.

Stric pivo

Pročitajte još