Policija upozorava na sve učestalije krađe mobitela i kako se zaštititi

Policija upozorava na sve učestalije krađe mobitela

Policija upozorava na sve učestalije krađe mobitela

Mobitel je danas preko potrebna stvar. Iako ih možda neki ne žele uz sebe ili ga već lagano i mrze zbog uznemiravanja, godine su pokazale kako je on jedan od predmeta koji stalno koristimo. Neki za telefoniranje, klinci (i veliki i mali) za igranje igrica, a netko i za poslovne stvari. U svakom slučaju nepobitno je da ga veliki broj ljudi koristi,  i možemo slobodno reći kako je danas postao sastavni dio života skoro svakog čovjeka. Kako se rasponi cijena kreću od nekoliko stotina kuna, pa do nekoliko tisuća, i lako se prodaju na crnom tržištu (sivom), lopovi gledaju svaku priliku da ostanemo bez njih. Upravo zbog toga policija ukazuje na taj problem te kako najbolje pojačati zaštitu od neželjenog otuđenja (čitaj krađe).

Mjere samozaštite i pojačanog opreza:

  • Osobne stvari ne ostavljajte bez nadzora na javnim mjestima kojima se kreće veći broj ljudi, kao što su ugostiteljski objekti, trgovački centri, tržnice i slično. Prilikom kupovine stalno imajte pod nadzorom novac i ostale vrijedne stvari. Ukoliko se u gužvi nosi ruksak na leđima, preporučamo, skinite ga s leđa i stavite ispred sebe. 
  • Provjerite jesu li vam osobne torbice ili ruksaci zatvoreni. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu te ne nositi vrijednosti zajedno, već, primjerice, odvojiti novac od dokumenata. Preporučamo ne nositi sa sobom dokumente koji nisu potrebni. 
  • Svakako  obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu.
  • Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice.
  • Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina.
  • Novčanik ne nosite u stražnjem džepu.
  • Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192!
  • Ne zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

Pročitajte još