Održana skupština udruge Kaj

kaj1
kaj1

U prepunom Društvenom domu u Zoljanu je održana 11. redovna godišnja skupština Udruge Zagoraca Kaj Našice, jedne od najaktivnijih i najbrojnijih udruga na području grada Našica. Udruga je održala izvještajno-izbornu skupštinu, ali i obilježila 10 godina plodonosnog rada, u nazočnosti 220 članova i uzvanika.

U izvještaju o radu Udruge u protekloj 2015. godini, predsjednica Snježana Fridl spomenula je brojne aktivnosti, a od kojih ističemo organizaciju gastromanifestacija, izleta, gostovanja na zagorskim zabavama u Jarmini, Osijeku, Josipovcu, Vrbnu i Grubišnom polju te sportskim susretima Zagoraca u Koprivnici.

kaj2

Posebno je istaknula uspješnu organizaciju 2. Zagorskih uskrsnih običaja, Štruklijade, Martinske zabave s tradicionalnim krštenjem mošta te hodočašća u Mariju Bistricu s obilaskom srednjovjekovnog dvorca Veliki Tabor.  Udruga Kaj aktivno sudjeluje i u društvenim događanjima i manifestacijama u Gradu kao što je Našička zimska noć, Dan grada i festival Dani slavonske šume.

– Osim ovih aktivnosti, Upravni odbor angažirao se na uređenju i opremanju prostorija te su postavljene zaštitne drvene daske na zidove i izvršeno je bojanje zidova. Udruga je 2007. godine od Grada dobila na korištenje prostorije u podrumskom dijelu Doma kulture u koje iz godine u godine ulaže određena sredstva kako bi poboljšala uvjete rada. U prostorijama se održavaju sjednice radnih tijela Udruge te probe mješovitog pjevačkog zbora i glazbenog sastava Kaj – istaknula je predsjednica Fridl. Dodala je da je 2015. bila najuspješnija godina od osnutka Udruge te naglasila da će se u 2016. raditi u smjeru da bude bolja i uspješnija. ”Oko Udruge je okupljen određen broj članova koji mogu doprinijeti njenom rastu i razvoju, ali i sadržajnom bogatstvu”, rekla je predsjednica Fridl.

 

Nakon prihvaćanja izvješća o radu Udruge, financijskog izvješća te izvješća Nadzornog odbora, dana je razrješnica dosadašnjim tijelima Udruge i proveden je postupak izbora novih tijela Udruge. Za predsjednicu je ponovno izabrana Snježana Fridl koja će tu dužnost obnašati slijedeće četiri godine. 

U Upravni odbor izabrano je 13 članova, i to Dragan Kumrić, Ivan Mrak, Karolina Čelig Uldrijan, Stjepan Bosak, Marinko Kovačević, Alojs Jug, Josip Broz, Jasmina Valenčak, Dragan Štefanec, Dragica Purgar, Stjepan Benotić i Zvonko Bukvić. U Nadzorni odbor izabrani su Slavko Čelig, Ivan Sambol i Stjepan Šprem, a u Stegovnu komisiju Stjepan Benčić, Darko Ferčec i Valent Keglević.

Donesen je i Program rada te Financijski plan Udruge za 2016. godinu. Predsjednica Snježana Fridl naglasila je kako će Udruga nastaviti okupljati osobe podrijetlom iz Hrvatskog zagorja te prijatelja kajkavštine, javno prezentirati rad Udruge putem izložbi, koncerta, predstava, susreta, izleta hodočašća i zabava te razvijati suradnju sa zavičajnim klubovima u Jarmini, Osijeku, Josipovcu, Koprivnici, Grubišnom polju i Zagrebu te zagorskim općinama Bednja i Jesenje.

U nastavku Skupštine održana je svečana proslava deset godina postojanja i rada Udruge Kaj. Brojnim članovima i uzvanicima, pozdravnim riječima se obratila predsjednica Udruge Snježana Fridl, koja je svima zahvalila na velikom interesu i dolasku na proslavu 10. rođendana Udruge. ”Možemo se pohvaliti našim gastro izložbama ma kojima prezentiramo zagorske delicije, ali i izletima na kojima smo upoznali baštinu Marije Bistrice, Konjšćine, Ludbrega, Varaždina, Donje Stubice, Krapine, Bednje i Kumrovca, ali i Vukovara, Šarengrada, Iloka, Aljmaša, Bilja, Tikveša i Kopačkog rita”, istaknula je predsjednica Snježana Fridl.

kaj3

Nazočnima su se obratili i uvaženi gosti, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, predsjednik Županijske skupštine Antun Kapraljević, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, potpredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Šimić, načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović i načelnik općine Bednja Mirko Bistrović. Proslavi su se odazvali i saborski zastupnik Stjepan Pintarić, zamjenica načelnika Đurđenovca Dragica Pavlić te predstavnici zavičajnih klubova iz Jarmine, Josipovca, Osijeka, Grubišnog Polja i Koprivnice.

Načelnik Đurđenovca Hrvoje Topalović je rekao kako je Udruga Kaj izrasla u jednu respektabilnu udrugu ne samo na području grada Našica, nego i Osječko-baranjske županije, dok je našički gradonačelnik Krešimir Žagar rekao kako članovi Udruge Kaj uspješno promoviraju svoje zagorske korijene, ali i našički kraj. ”Grad Našice će i dalje materijalno i moralno pomagati Udrugu Kaj, a predsjednici Snježani želim od srca puno uspjeha i sreće u radu”, poručio je gradonačelnik Žagar.

Načelnik općine Bednja Mirko Bistrović istaknuo je važnost okupljanja i zajedništva Zagorca u Slavoniji u svrhu očuvanja kulture, običaja i tradicije Hrvatskog zagorja.

U prigodnom programu nastupio je Mješoviti pjevački zbor Udruge Kaj i KUD Zagorci Beljevina.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/4mjesec/27/v2{/gallery}

Pročitajte još