Pokazna vježba potvrdila spremnost operativnih snaga civilne zaštite Grada Našica

U organizaciji Grada Našica (20. listopada 2023. godine) održana je terenske vježba pod nazivom „NAŠICE 2023” koja se izvela na lokaciji Osnovne škole kralja Tomislava. Cilj vježbe bila je provjera pripravnosti, brzine aktiviranja, spremnost operativnih snaga te unaprjeđenje zajedničkog koordiniranja i reagiranja u slučaju izvanrednog događaja olujnog nevremena čija je posljedica oštećenje krovišta i pojava požara sportske dvorane OŠ kralja Tomislava Našice, evakuacija i zbrinjavanje ugroženih djelatnika i učenika.

Prema unaprijed dogovorenom scenariju uslijed olujnog nevremena na području Grada Našica došlo je do oštećenja sportske dvorane OŠ Kralja Tomislava Našice. U trenutku olujnog nevremena odvijala se nastava. Udar groma u sportsku dvoranu oštetio je krovište i uzrokovao oštećenje električnih instalacije koje je za posljedicu proizvelo požar kotlovnice. Zatim je pokrenuta evakuacija iz sportske dvorane, a evakuirali su se učenici osnovne škole koja je u neposrednoj blizini dvorane. Nju su proveli djelatnici škole.

Prilikom pojave požara u kotlovnici domar škole tijekom početnog gašenja požara zadobio je opekline na rukama i licu. Nakon što se urušio dio krovišta jedna osoba je ostala zarobljena ispod urušenog dijela krovišta. Svi sudionici evakuirali su se na predviđeno mjesto za evakuaciju. Djelatnik škole je pozvao centar 112 i zamolio pomoć. Centar 112 je potom pozvao policiju, vatrogasce i HMP. Područni ured civilne zaštite Osijek proveo je pozivanje i izvješćivanje putem Centra 112, uz koordinaciju i obilazak terena službenika PUCZ-a sa stožerom civilne zaštite.

Na mjesto događaja došli su vatrogasci te vatrogasni zapovjednik nakon izviđanja je javio ŽC-u 112 kako mu treba dodatna pomoć HGSS-a i dopunske snage za zbrinjavanje većeg broja ljudi. Od voditelja evakuacije saznalo se da je u dvorani ostao domar koji je započeo gašenje kotlovnice i 2 učenika. Centar 112 je uzbunio HGSS Stanicu Osijek i obavijestio gradonačelnika koji je, s obzirom na situaciju, izdao nalog za aktiviranje Stožera civilne zaštite i Crvenog križa. Vatrogasci su započeli gašenje požara kotlovnice, pretražili su prostor i spriječili širenje požara. Na nosilima su izvukli teško ozlijeđenu osobu i predali je HMP-u koja osobu prevozi u OŽB Našice. Policija je pritom regulirala promet, zatvorila je i prometnice te po nalogu vatrogasnog zapovjednika trakama obilježili ugroženu zonu.

Formirao se i krizni stožer u sigurnoj zoni na lokaciji događaja radi koordinacije postupanja operativnih snaga i zbrinjavanja ozlijeđenih i ugroženih osoba. Na mjesto događaja došli su Crveni križ i HGSS. Po zapovjedi vatrogasnog zapovjednika (koordinatora na lokaciji) CK je podigao šator i uredio mjesto za zbrinjavanje ozlijeđenih osoba. HGSS je nakon zapovjedi vatrogasnog zapovjednika pretražio prostor pomoću potražnog psa te su pronašli 2 učenika koja su se nalazila u prostoru dvorane te su pristupili spašavanju osobe koja je ostala zarobljena na gledalištu sportske dvorane. Urušavanjem konstrukcije krovišta presječen je put evakuacije te osobu HGSS spašava s visine. Osobe koje su spasili predaju HMP-u na trijažu koja je utvrdila lakše ozlijede i potom su ih predali Crvenom križu na zbrinjavanje.

U trenutku provođenja operativnih aktivnosti na lokaciji, dvije osobe su osobnim vozilom krenule s parkirališta dvorane te u neposrednoj blizini, ne prilagođavanjem brzine uvjetima na cesti, zabijaju se u ogradu. Jedna od osoba je pozvala ŽC 112 i obavijestila o nastalom događaju. ŽC 112 je pozvao VOC Našice koji ja naredio uzbunjivanje postrojbe DVD-a Našice. Vatrogasci su došli na mjesto događaja i oslobodili osobe iz vozila te ih predali HMP-u koji utvrđuje kako je jedna osoba teže ozlijeđena i odvezena je u OŽB Našice, a jedna lakše ozlijeđena osoba je predana ekipi Crvenog križa na zbrinjavanje.

Ova vježba je, između ostalog, pokazala kako su Našice siguran grad

U ovoj su vježbi sudjelovali JVP Našice, DVD Našice, MUP PU osječko – baranjska, PP Našice, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, GD Crvenog križa Našice, HGSS Stanica Osijek, Našički park d.o.o., postrojba CZ opće namjene i povjerenici CZ Grada Našica, stožer civilne zaštite Grada Našica, Ravnateljstvo civilne zaštite, Našički park d.o.o., Područni ured CZ Osijek i djelatnici Osnovne škole kralja Tomislava Našice.

„Danas je Grad Našice bio nositelj terenske vježbe i bilo je dosta korisno vidjeti što zapravo znači sigurnost na ovom području, odnosno koliko su službe spremne za ovakve intervencije. Ova vježba je, između ostalog, pokazala kako su Našice siguran grad, grad koji je i po statističkim podacima jedan od najsigurnijih gradova u Republici Hrvatskoj. Nažalost, povremeno nam se događaju elementarne nepogode kao i neke nepredviđene situacije kada stanovništvo treba ove ustanove, udruge i društva koje su sa svojim vježbama danas prikazale jednu visoku spremnost kako bi nas građane činili sigurnima.” – izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Silvana Pirić ravnateljica službe za prevenciju i pripravnost Ravnateljstva Civilne zaštite – Područnog ureda Civilne zaštite Osijek pohvalila je sve sudionike terenske vježbe istaknuvši kako je ona provedena sukladno procjenama rizika od velikih nesreća.

„Odradili smo i pripremili vježbu civilne zaštite s temom Olujno nevrijeme i unaprijed dogovorenim scenarijem vježbe uklopili i koordinirali sve sudionike sustava civilne zaštite na području Grada Našica. Počevši od vatrogasnih postrojbi, PP Našice, preko Gradskog društva Crvenog križa Našice uključili smo u djelovanju operativnu i HGSS stanicu Osijek kao i dopunske snage u društvu Crvenog križa Našice, pa sve do komunalne službe koja sudjeluje i u stvarnim situacijama, odnosno na saniranju posljedica olujnog nevremena. Zahvaljujem se učenicima i djelatnicima škole koji su sudjelovali i proveli svoju obavezu evakuacije iz školskog objekta. Isto tako su vidjeli i kako sustav djeluje i kako djeluju operativne snage sustava civilne zaštite, naučili su pravce evakuacije i kako se trebaju ponašati u nesreći. U ovakvim situacijama trebaju ostati smireni i skupa sa svojim nastavnicima uputiti se na zborno mjesto.” – zaključila je ravnateljica Pirić.

Ravnateljica OŠ kralja Tomislava Vlatka Zahirović također je pohvalila svoje učenike i nastavnike te djelatnike škole koji su ovoj zadaći pristupili savjesno i odgovorno.

„Ova je vježba bila odlična prilika da provjerimo i svoju spremnost za ovakve situacije jer znamo da moramo evakuirati školu u ovakvim situacijama. Danas je u školi bilo oko 200 učenika i više od 30 zaposlenih i mislim da smo zaista pokazali svoju spremnost za ovakve nedaće jer su i djeca i zaposlenici svi uvježbano izašli i uspješno odradili ovu edukacijsku vježbu.” – rekla je ravnateljica Zahirović. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još