Početak dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnika i vrhunskih sportaša u Požegi

U Bojnoj za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi je u petak 4. veljače 2022. započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 33. naraštaja ročnika i 11. naraštaja vrhunskih sportaša. Na temeljnu vojnu obuku prijavilo se ukupno 40 djevojaka i 131 mladić. Među njima je dvoje vrhunskih sportaša, džudaš Robert Klačar i jedriličarka Mihaela Zjena De Micheli – Vitturi. Obuka ročnika trajat će osam tjedana.

Dragovoljni ročnici nakon završene obuke dobivaju vojno – stručnu specijalnost strijelca pješaštva

Mladići i djevojke su nakon potpisivanja ugovora, zadužili opremu i raspoređeni su u tri obučne satnije, u kojima će sljedećih osam tjedana, pod budnim okom svojih zapovjednika i instruktora prolaziti obuku iz programskih područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, zaštite, reakcije, vojne službe, tjelovježbe i psihološke pripreme ročnika.

Vrhunski sportaši, nakon polaganja prisege, ostatak obuke provest će u matičnim klubovima. Cjelokupna obuka provodit će se u vojarni “123. brigade HV” u Požegi te na vojnom vježbalištu “Glavica” i strelištu “Novo Selo”. Dragovoljni ročnici nakon završene obuke dobivaju vojno – stručnu specijalnost strijelca pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Izvor: MORH; Foto: OSRH/ J. Cindrić, J. Dedaković, S. Proučil

Pročitajte još