Na području županije očekuje nas bogat sportsko – turistički vikend

Jučer (18. rujna) u prostorijama Veslačkog kluba Iktus održana je zajednička konferencija za medije na kojoj su predstavljene četiri manifestacije koje se održavaju na području županije tijekom nadolazećeg vikenda. Riječ je o Međunarodnom danu rijeke Drave koji se održava u petak, 20. rujna u Osijeku i Sarvašu.

Međunarodni dan rijeke Drave

“Ovo je drugi puta da se obilježava Međunarodni dan rijeke Drave u Osječko – baranjskoj županiji, a želja nam je da obilježavanje preraste u tradiciju popraćenu od strane građana Osječko – baranjske županije i šire. Samo obilježavanje bit će popraćeno raznim sadržajima, kao što su sportska natjecanja, likovnim radionicama, edukacijskim programom s gastro prezentacijom i ostalim aktivnostima.” – rekao je Davor Mikulić, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije.

Cilj obilježavanja je promicanje jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi. Na taj se način podiže svijest o potrebi bolje zaštite i osiguravanja održivog razvoja Europske Amazone.

Organizatori su raspisali foto natječaj ˝Živjeti s Dravom˝ za koji očekujemo odaziv građana koji će moći pregledati izložbu fotografija (na Vodenici, Solarski trg 1, Osijek, od 10:00 do 13:00 sati ili od 17:00 do 20:00 sati) i sudjelovati u odabiru najbolje fotografije.

 

Panonafest

Tijekom 20. i 21. rujna održava se i Panonafest i to u Osijeku, Aljmašu, Dalju i Erdutu. “I ove godine Panonafest vam nudi mogućnost bijega iz urbane gužve u skrivene ruralne kutke Slavonije kroz aktivnosti koje će se simultano odvijati na različitim lokacijama, a sve s istim ciljem – promocijom ekoturističkog potencijala regije. Kreće se iz Osijeka, prolazi kroz Aljmaš i završava u Erdutu, a sami birate želite li se ovom turom provozati kanuom, biciklom, ili vam je draže prošetati.” – rekla je Sonja Vuković, predsjednica Udruge Slap.

Nakon rekreativne avanture program se nastavlja kod dominantne srednjovjekovne Erdutske kule gdje će u sumrak osječki umjetnik Nikola Faller održati ceremoniju paljenja skulpture od slame, uz popratni nastup Plesnog studija Shine. Performans je uvod u drugi dio programa, gdje organizacijsku palicu preuzima Wine & Bike Tour Erdut.

 

Wine & Bike tour

Poslijepodne je u Erdutu 21. rujna rezervirano za drugi dio Wine & Bike toura. U okruženju dvorca Adamović – Cseh posjetitelje očekuje In Da Sofa lounge zona gdje užitak kušanja vina vinarija Erdutskog vinogorja dodatno začinjuje čaroban ambijent uz odlične vrhunske beatove rezidenta Sofe DJ Keme i Jazzysad-a, producenta i DJ-a iz Subotice.

“Uz kapljice vina Erdutskog vinogorja moći ćete počastiti svoje nepce specijalitetima eCekera, koji u okviru međunarodnog projekta CAMARG dovode kuhare Andreja Kristeka i Ivana Gašpića koji će vam poslužiti ukusne zalogajčiće lokalnih proizvođača, pripremljene na tradicijski način.” – rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko – baranjske županije.

Ovogodišnji koncert u vinogradu s pogledom na Dunav upotpunit će jazz fusion skupina “Elvis Stanić Group”. Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji jazz skladatelj novije generacije. Osnivač je jazz fusion skupine “Elvis Stanić Group”, koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. “Elvis Stanić Group” spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Baranjski ferivi polumaraton

I manifestacija koja će zatvoriti ovotjednu vikend ponudu je 4. Baranjski Ferivi polumaraton. Održava se u nedjelju, 22. rujna u Parku prirode Kopački rit. “U ovaj organizacijski zahtjevan projekt uključeno je oko 150 volontera, a s obzirom na broj prijavljenih natjecatelja te povoljne vremenske uvijete koje očekujemo u nedjelju, ovu bi manifestaciju moglo posjetiti i više od tisuću posjetitelja. Upravo smo stoga osim utrka, organizirali i brojne dodatne sadržaje koji nude cjelodnevnu zabavu u prirodi za cijelu obitelj.” – rekla je Stefani Šešum iz organizacijskog odbora Baranjskog Ferivi polumaratona.

Glavni tajnik Športske zajednice Osječko – baranjske županije Dubravko Ižaković istaknuo je kako zajednička konferencija za medije nagovještaj i buduće suradnje organizatora brojnih sportskim manifestacija na našem području kako bi posjetiteljima i natjecateljima ponudili što kvalitetniji sportski i turistički proizvod.

Pročitajte još