Našice – Obilježena 10. Noć muzeja

muzej1a

muzej1a

Manifestacija koja se odvija u čitavoj Hrvatskoj obilježena je i u Našicama u dvorcu obitelji Pejačević u izložbenom salonu, a nakon toga i u hotelu Park u Našicama.

U dvorcu je tako otvorena izložba aktova zbirke gospodina Stjepana Pohižeka iz Sesveta, jednog od najvećeg kolekcionara likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Odabir je tako pao na renomirane hrvatske akademske i amaterske slikara kojima su dodane i dvije zavičajne autorice Anja Alpeza rođene Slakić koja trenutno živi u Širokom Brijegu, ali je rođena u Našicama, kao i Jelena Lulić iz Našica. U trenutku otvorenja je bilo oko 120 posjetitelja, a kako je večer promicala, iako je vrijeme bilo dosta loše i dalje su posjetitelji dolazili te iskoristili ove sate otvorenih vrata muzeja.

muzej2a

Nakon toga u Hotelu „Park“ u Našicama je nastavljen zabavno glazbeni program uz video prezentacije. Jedna od tih prezentacija je posvećena Nikoli Tesli te razvoju elektrifikacije općenito i razvoju elektrifikacije u Našicama. Ove godine se obilježava 105. godina od postojanja prve elektrane u Našicama, tvz „Munjare“ koja je otvorena 1910. godine kao druga javna elektrana u Slavoniji. Naravno, kao stvoren za video prezentaciju o Nikoli Tesli  je naš sugrađanin profesor Franjo Kapetanović koji je uz video prezentaciju napravio jedan mali pokus  te demonstrirao jedan njegov izum. 

 

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/1mjesec/31/v1{/gallery}

 

Pročitajte još