Počeo Kongres Eurochestries asocijacije

Kongres Eurochestries asocijacije, koja okuplja mladež klasične glazbene provenijencije, svečano je otvoren u dvorani ZOO hotela u Osijeku, gdje će se do 6. ožujka svakodnevno održavati predavanja i seminari. Na Kongresu sudjeluje 50 delegata iz 15 zemalja Europe, Japana, Kanade, Brazila i Meksika, a riječ je o utjecajnim osobama u svijetu klasične glazbe, dirigentima, voditeljima orkestara ili zborova te organizatorima festivala i koncerata. U ime Osječko-baranjske županije sudionike je pozdravila Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Eurochestries asocijacija svake godine organizira kongres u drugoj državi, članici Eurochestriesa, a prije epidemije koronavirusa kongrese su organizirale Estonija, Francuska i Španjolskoj (La Linea de Asuncion). Ove godine čast organiziranja kongresa pripalo je Hrvatskoj, odnosno Tamburaškoj školi Batorek i Tamburaški orkestar Osječko-baranjske županije kao suorganizatorima.

Tamburaška škola Batorek član je Eurochestries asocijacije od 2008. godine. Jedini su orkestar tradicionalnog profila u toj obitelji klasičnih ansambala. To članstvo im je omogućilo gostovanja u Francuskoj (2008., 2013., 2019. i 2022. godine), Kanadi 2011., Brazilu 2015. i Kini 2017. godine, u travnju i rujnu. Kako ističe voditelj i osnivač škole te predsjednik Tamburaškog orkestra OBŽ Franjo Slavko Batorek, TŠ Batorek organizirat će za sve sudionike obilazak grada Osijeka te izlete u Vukovar i Kopački rit.

Pročitajte još