“Po staza naših starih 2021.” – Najava

Prvo putovanje Udruge Hrvati u Mađarskoj počelo je 01. 07. 2013. upravo na dan pristupanja Hrvatske u Europsku Uniju. Tako su se Hrvati u Europi simbolično ponovno ujedinili osim onih, koji žive u istočnijim državama, koje su nastale raspadom Jugoslavije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPutovanja, koja se organiziraju svake druge godine kreću uvijek iz drugog smjera, jer su se Hrvati selili sa zaista širokog područja od zaleđa Senja, Like, Korduna, Banovine, zapadne Slavonije, Moslavine, zapadne Bosne itd. Na taj se način Udruga želi prisjećati svojih predaka, koji su taj put napravili uz puno odricanja, boli i tuge, ostavivši svoj rodni kraj, rodnu grudu.

Na putovanjima su svugdje bili vrlo lijepo primljeni

Uz narodne običaje, nošnje, pjesme, na putovanjima članovi Udruge uče pisma, istražuju prostor, upoznaju ljude i njihove priče, promoviraju gradišćanske Hrvate, zajedništvo Hrvata, jer se u ekipi nađu mladi iz više zemalja. Istodobno provjeravaju, uspoređuju i zajednički otkrivaju vrijeme i prostor kroz koji prolaze. Njihovi su domaćini uvijek na raspolaganju i pomažu im, ali i uče od njih, pa je to vrlo uzbudljiva priča.

Na putovanjima su svugdje bili vrlo lijepo primljeni, na čemu se zaista zahvaljuju svima!

Udruga ne surađuje samo s Hrvatima, nego sa svim dobronamjernim ljudima, s onima koji imaju iste ili slične ciljeve, pa su odradili i lijepe priče s drugim narodnostima.

Također Udruga nastoji kontakte održavati i uplesti znanja u jedan širi kontekst, vjerujući da će se prije ili kasnije stvoriti kritična masa, da se zaista može govoriti o pravom zajedništvu Hrvata na cijelom svijetu. Zajedništvu, koje ne isključuje i pokazuje u smjeru jedne ljepše budućnosti.

Pročitajte još

Učitavanje...